Evropska unija poskuša zajeziti tok nelegalnih priselitev, ki so lani najbolj prizadele Španijo in Italijo. Foto: EPA
Evropska unija poskuša zajeziti tok nelegalnih priselitev, ki so lani najbolj prizadele Španijo in Italijo. Foto: EPA
Louis Michel
Komisar Michel je poudaril, da so preseljevanja naraven pojav. Foto: EPA

Pilotski projekt namreč spada v okvir nove pobude za spodbujanje zakonitega in začasnega priseljevanja iz Afrike.

Evropski komisar za razvoj in človekoljubno pomoč Louis Michel je dejal, da je center v Bamaku korak na alternativni poti, ki jo EU predlaga za iskanje realističnih in človeških rešitev za vprašanja selitev.

Bodo preventivni ukrepi uspešni?
Michel je še poudaril, da je pozitiven način reševanja nezakonitega priseljevanja predvsem Afričanov v Evropsko unijo namenjen predvsem temu, da se neha na priseljevanja gledati kot na nerešljivo vprašanje. Komisar je opozoril, da je preseljevanje "naraven pojav, ki je star toliko kot zgodovina človeštva," vendar prav mišljenje, da gre za nerešljivo vprašanje, "povzroča nesmiseln strah med Evropejci in občasno razplamteva neprijetna čustva, kot sta rasizem in ksenofobija."

Najprej Mali, potem vsa celina
Unija je Mali izbrala zato, ker ima dobre izkušnje iz dvostranskih sporazumov, in zato, ker že ima delujočo nacionalno agencijo za zaposlovanje. Center bo obveščal Malijce o zaposlitvenih priložnosti, o možnostih usposabljanja doma in v tujini, svaril pa jih bo tudi pred nevarnostmi nezakonitega preseljevanja.

Projekt bo na začetku vključeval kmetijske delavce, delavce v gradbeništvu in sezonske turistične delavce. Po uvedbi v Maliju naj bi ga razširili še po celotni Afriki.