Izgon romskih prebivalcev iz Francije je sprožil v EU val ogorčenja. Foto: EPA
Izgon romskih prebivalcev iz Francije je sprožil v EU val ogorčenja. Foto: EPA

Preiskava o diskriminaciji se bo še nadaljevala, je sporočil neimenovani evropski uradnik.
Redingova naj bi namreč iz odgovora Pariza razbrala, da je Francija podala ustrezna zagotovila, da bo prilagodila svojo nacionalno zakonodajo in na tako dosegla boljšo uveljavitev evropske zakonodaje glede direktive o prostem gibanju državljanov EU-ja. "Proučitev francoskega odgovora je končana in Redingova je ugotovila, da ustreza zahtevam Evropske komisije," je še povedal evropski uradnik.

Od začetka leta so jih izgnali 8.000
Evropska komisija je konec septembra na podlagi analize izgona Romov iz Francije ocenila, da Francija evropske direktive o prostem gibanju državljanov Evropske unije še ni v celoti prenesla v svojo zakonodajo. Zato je odločila, da bo proti državi ukrepala, če ji do preteklega petka opolnoči ne bo posredovala podrobnega vsebinskega in časovnega načrta ukrepov za prenos evropskih pravil v francosko zakonodajo.
V Evropski komisiji so v soboto potrdili, da so nekaj ur pred iztekom roka prejeli francoske dokumente.

Francoska vlada naj bi od začetka leta izgnala že več kot 8.000 Romov. Evropska komisija je začela primer raziskovati, ko se je pokazalo, da naj bi bili v Parizu pri izvajanju politike proti priseljevanju osredotočeni na Rome. Vprašanje je sprožilo tudi oster spor med Redingovo in Parizom.