Foto:
Foto:
Najbolj sporen v prejšnji komisiji je bil italijanski kandidat za komisarja Rocco Buttiglione.
Potočnik ostaja kandidat za komisarja za znanost in raziskave.

Prihodnji predsednik Evropske komisije naj tokrat ne bi imel težav s podporo za svojo ekipo. Zadovoljstvo z novo ekipo sta že izrazili obe veliki politični skupini, Evropska ljudska stranka (EPP) in Stranka evropskih socialistov (PES), ki imata v 732-članskem parlamentu večino.

Najbolj sporen je bil Buttiglione
Kot je znano, je Barroso svoj prvi predlog umaknil iz glasovanja in opravil nekaj zamenjav. Najbolj sporen je bil zaradi konservativnih izjav o homoseksualnosti in vlogi žensk italijanski kandidat za komisarja Rocco Buttiglione, ki je v soboto sam odstopil. Kot komisar iz Italije v ekipo prihaja italijanski zunanji minister Franco Frattini.

Udrejevo zamenjal Piebalgs, Kovacz premeščen
Komisijo je v torek zapustila tudi Latvijka Ingrida Udre. Novi latvijski kandidat Andris Piebalgs naj bi prevzel resor energetike. Sporni madžarski kandidat Laszlo Kovacz je premeščen na področje davkov in carinske unije, potem ko je parlament izrazil resne dvome v njegovo sposobnost za vodenje področja energetike. Novi kandidati za komisarje bodo morali pred glasovanjem opraviti še zaslišanja pred pristojnimi odbori. Zaslišanja bodo 15. in 16. novembra.

Za druge spremembe se Barroso ni odločil. Kandidatka za komisarko za konkurenco, Nizozemka Neelie Kroes, in Danka Mariann Fischer Boel, ki je razporejena na kmetijstvo, tako ostajata v ekipi. Prenova ekipe tako ne prinaša nobenih sprememb za kandidata za komisarja iz Slovenije Janeza Potočnika.