Evropski komisar za okolje je osmim državam najprej poslal opozorilna pisma. Foto: EPA
Evropski komisar za okolje je osmim državam najprej poslal opozorilna pisma. Foto: EPA

Vprašanje se ureja.

Janez Janša
Onesnaževanje ozračja
Obdobje med letoma 2008 in 2012 je prvo ciljno obdobje zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov. Foto: Reuters

Komisija je Avstriji, Češki, Danski, Madžarski, Italiji, Portugalski, Španiji in Sloveniji najprej poslala le opozorilna pisma. Evropski komisar za okolje Stavros Dimas je izrazil upanje, da bo to države spodbudilo, da bodo svoje načrte in manjkajoče informacije komisiji poslale kar se da kmalu, saj bodo drugače sledili ostrejši ukrepi.

Načrte za zmanjšanje izpusta ogljikovega dioksida za obdobje med letoma 2008 in 2012 bi skladno z direktivo o trgovanju z izpusti države EU-ju morale izročiti do 30. junija. Na slovenskem ministrstvu za okolje in prostor so zagotovili, da bodo Evropski komisiji načrt predložili do konca oktobra, saj ga mora, preden ga pošljejo v Bruselj, potrditi še vlada.

Zamudnice morajo poročila oddati čim prej
Država članica mora določiti nacionalni načrt za dodeljevanje dovolilnic in način trgovanja z izpusti ogljikovega dioksida, ki ga mora poslati v Bruselj. Evropska komisija ima nato tri mesece časa, da oceni izpopolnjen načrt.

V Bruslju si želijo, da bi vse manjkajoče načrte pregledali do konca leta, saj bi le tako lahko pravočasno opredelili pogoje za trgovanje z izpusti med letoma 2008 in 2012. Načrti za število dovolilnic in način trgovanja z izpusti so pomemben del nacionalnih strategij za doseganje ciljev kjotskega protokola.

Kjotski protokol
Kjotski protokol je mednarodni sporazum, namen katerega je zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida in petih drugih toplogrednih plinov v ozračje. Sprejelo ga je 141 držav sveta, da bi ustavile segrevanje ozračja. Protokol je postal mednarodno veljaven dokument 16. februarja 2005, ko ga je ratificirala še Rusija. ZDA pa ratifikacijo vztrajno zavračajo.

Opomin tudi zaradi notarjev
Še en opomin pa se je nanašal na zakon, da lahko samo slovenski državljani opravljajo notarski poklic. To utegne biti v nasprotju z evropskim pravnim redom saj onemogoča, da notarski poklic opravlja tudi državljan katerekoli članice EU-ja.

Vprašanje se ureja.

Janez Janša