Konferenco o podnebnih spremembah v Montrealu so spremljali tudi protesti in pozivi ZDA, da se pridružijo kjotskemu protokolu. Foto: EPA
Konferenco o podnebnih spremembah v Montrealu so spremljali tudi protesti in pozivi ZDA, da se pridružijo kjotskemu protokolu. Foto: EPA
Vetrne elektrarne
Vetrne elektrarne so eden najčistejših načinov pridobivanja energije.

Okolijski ministri iz več kot 90 držav bodo tako nadaljevali pogovore o izpustih plinov po letu 2012, ko se izteče kjotski protokol. ZDA so na konferenci sodelovale kot opazovalke, ni pa še jasno, ali bodo pri doseganju dogovora sodelovale. Washington še vedno nasprotuje protokolu, ker naj bi ogrožal gospodarstvo, zato pripravlja svojo strategijo proti segrevanju ozračja.

Proti protokolu je tudi Kitajska, ki je za ZDA največja proizvajalka toplogrednih plinov, skupaj pa proizvedeta več kot tretjino vse izpustov na svetu.

ZDA, Kitajska, Japonska, Indija, Južna Koreja in Avstralija porabijo 48 odstotkov vse energije na svetu in v ozračje izpustijo 48 odstotkov vseh plinov, v njih pa živi 45 odstotkov svetovnega prebivalstva.
Kjotskemu protokolu nasprotujeta še Indija in Avstralija, ki je sporočila, da se bo šest največjih onesnaževalk naslednji mesec srečalo v Sydneyju, kjer bodo govorile o segrevanju ozračja.

Več za nerazvite države
Pogajalci na konferenci so že sklenili pospešiti financiranje projektov za razvoj čistih virov energije v državah tretjega sveta, določili pa so tudi pravila za spoštovanje protokola, kar naj bi bil prvi korak za preprečevanje katastrofalnih podnebnih sprememb kot posledica zvišanja temperatur.

Podobnik hoče hiter dogovor
Konference se je udeležil tudi slovenski minister za okolje Janez Podobnik, ki je delegate opozoril na rastočo intenzivnost skrajnih podnebnih pojavov in pozval k čimprejšnjemu dogovoru o skupnih ukrepih. Povedal je še, da je imela Slovenija letošnje poletje rekordne padavine.