Zunanji ministri EU-ja so pritisnili na Iran. Foto: Reuters
Zunanji ministri EU-ja so pritisnili na Iran. Foto: Reuters
Natanc
Iran vztraja, da je njegov jedrski program namenjen za civilne namene in ne za izdelavo jedrske bombe kot se boji Zahod. Foto: EPA

"Če so pripravljeni sodelovati z nami, smo mi pripravljeni sodelovati z njimi. Če pa se bodo odločili za konfrontacijo, potem se bo to tudi zgodilo. Na mizi imamo zelo radodarno ponudbo," je o Iranu ob prihodu na neformalno zasedanje zunanjih ministrov EU-ja v Stockholmu dejal Carl Bildt, zunanji minister Švedske, trenutno predsedujoče EU-ju. Švedski premier Fredrik Reinfeldt pa je izrazil mnenje, da mora EU pri nasprotovanju iranskemu jedrskemu programu ostati enoten.

"Ne želimo sprejemati še več sankcij," je dejal nemški minister za evropske zadeve Günter Gloser in dodal, da se na Bližnjem vzhodu ne sme začeti jedrska oboroževalna tekma. Po drugi strani pa je vodja francoske diplomacije Bernard Kouchner podvomil o koristnosti pogajanj s Teheranom. "Z Iranom se pogovarjamo že tri leta. Popolnoma ničesar nismo dosegli in še naprej se pogovarjamo."

Teheran pripravil svoj predlog
V četrtek je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad zavrnil vse grožnje z novimi sankcijami proti Iranu, iz Teherana pa je slišati, da je pripravil svojo ponudbo svetovnim silam, ki se bodo še ta mesec sestale v Nemčiji, da bi se pogovorile o nadaljnjih korakih v zvezi z Iranom in njegovim jedrskim programom.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Javier Solana, ki je vodil pogajanja Zahoda z Iranom, je sporočil, da še ni videl iranskega predloga ter da mu Iranci niso sporočili, kdaj ga lahko pričakuje.

Stalne članice Varnostnega sveta ZN-a in Nemčija so Teheran pozvale, naj še pred zasedanjem Generalne skupščine ZN-a konec septembra sprejme ponudbo za neposredna pogajanja o jedrskem programu. Finski zunajni minister Alexander Stubb je izrazil upanje, da bo Iran odgovoril na ponudbo predsednika ZDA Baracka Obame, ki je Teheranu dal čas do konca meseca, da sprejme ponudbo o trgovinskih pogajanjih s šesterico v zameno za ustavitev jedrskega programa.

Imenovanje Vahidija je "provokacija"
Iran je mednarodno skupnost ujezil tudi z imenovanjem Vahidija, ki ga v Argentini iščejo v povezavi z bombnim napadom na judovski center, za novega iranskega obrambnega ministra. Predsedstvo EU-ja je imenovanje označilo za "provokacijo".