Medtem ko v letalskem prometu vlada kaos, se Islandci zabavajo s šalami na račun bankrotiranega gospodarstva in izbruha ognjenika, ki je v škripce spravil države Evropske unije. Foto: Reuters
Medtem ko v letalskem prometu vlada kaos, se Islandci zabavajo s šalami na račun bankrotiranega gospodarstva in izbruha ognjenika, ki je v škripce spravil države Evropske unije. Foto: Reuters

Izbruh islandskega vulkana Eyjafjallajokull je vzrok za odpoved kar 84-odstotkov nedeljski poletov v Evropi. Po ocenah evropske organizacije za varnost v letalskem prometu Eurocontrol naj bi bilo v Evropi zgolj v nedeljo odpovedanih 21.000 od skupno 25.000 predvidenih poletov; izvedli naj bi jih le 4.000. Današnja bilanca je tako še slabša od sobotne, ko je bilo odpovedanih 78,4 odstotka oz. 17.000 od skupno 22.000 predvidenih poletov. Od začetka težav z vulkanskim pepelom v četrtek naj bi po navedbah Eurocontrola tako odpovedali več kot 63.000 poletov.

Dnevna izguba letalskih družb vsaj 150 milijonov
Tokratna ohromitev zračnega prometa je najhujša v zgodovini letalstva in presega celo težave v letalskem prometu po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001. Vulkanski oblak po najnovejših ocenah Združenja evropskih letalskih prevoznikov (AEA) letalsko industrijo stane več kot 150 milijonov evrov dnevno.

Prometni ministri le na videokonferenco
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je napovedal vzpostavitev posebne skupine pod vodstvom evropskega komisarja za promet Siima Kallasa, ki bo preučila posledice vulkanskega pepela z Islandije za letalsko industrijo in evropsko gospodarstvo na splošno. Špansko predsedstvo EU-ju je pozneje sporočilo, da je za ponedeljek sklicalo videokonferenco prometnih ministrov Unije.

Kot je Barroso zapisal v sporočilu za javnost, želi zagotoviti ustrezno analizo razmer, da bi se EU nanje lahko primerno odzval, če bo potrebno. Predsednik Evropske komisije želi tudi zagotoviti, da bodo vsi ukrepi za omilitev posledic vulkanskega pepela, ki je ohromil letalski promet v Evropi, usklajeni znotraj Unije.

Ognjenik se še ne umirja
Ognjenik Eyjafjallajökull pa se še ne umirja. Kot so sporočili z meteorološkega inštituta v Reykjaviku, vulkan še kar naprej bruha velike količine dima in pepela, ki ga veter nosi proti jugu.