Potniki morajo še vedno čakati na letališčih. Foto: EPA
Potniki morajo še vedno čakati na letališčih. Foto: EPA
Adria Airways
Adriina letala bodo v nedeljo ostala na tleh. Kakšna bo usoda ponedeljkovih poletov, bo znano ob 20.00. Foto: Adria Airways
Slovenski zračni prostor znova odprt
Razmere na Mariborskem letališču

Očitno je današnji dež vendarle opral ozračje. K temu je ugodno vplival tudi nekoliko močnejši veter na višini petih kilometrov, je za MMC povedal Janez Markošek z Agencije RS za okolje. Zato je Slovenija ob 20. uri in 10 minut odprla svoj zračni prostor.

A ta morda ne bo odprt dolgo - obstaja namreč možnost, da okoli 8. ure nad Slovenijo pride nov oblak vulkanskega pepela, zaradi česar bo zračni prostor znova treba zapreti.

Ponoči na vrsti čarterski poleti
Adria Airways je sicer odpovedala vse nedeljske polete, vsi čarterski poleti, ki bi morali biti opravljeni konec tedna pa bodo opravljeni v noči z nedelje na ponedeljek. Prvo letalo bo okoli 1.00 poletelo v Egipt. Ob tem Adria opozarja, naj se potniki o podrobnostih pozanimajo pri agencijah, pri katerih so rezervirali aranžmaje.

Odpoved številnih ponedeljkovih letov
Sicer pa je Adria Airways zaradi še vedno trajajoče zapore tujih letališč že odpovedala ponedeljkove polete v London, Frankfurt, Varšavo, Zürich, Bruselj, Amsterdam, Moskvo, Pariz in na Dunaj. Seveda so odpovedani tudi poleti iz vseh omenjenih mest.

Potniki lahko svoje potovanje brezplačno prestavijo do 31. maja 2010. Spremembo potovanja lahko uredijo na prodajnem mestu, kjer so vozovnico kupili, ali v klicnem centru Adrie Airways za rezervacije letalskih vozovnic in informacije (tel. 01 369 1010 in brezplačna številka 080 13 00).

Red in režim letenja bo določil Eurocontrol
Med potniki, ki čakajo na prihod v domovino, se je razširila informacija, da naj bi prednost pred čarterskimi poleti imeli redni poleti. Na Adrii so za MMC pojasnili, da o tem ne odločajo sami, pač pa evropski kontrolor letenja Eurocontrol, ki bo določil vrstni red in režim, ko bo zračni prostor nad Evropo enkrat odprt. Imajo pa prednost čezoceanski leti, ter redni poleti pred čarterskimi, a naj bi se po odprtju zračnega prostora razmere relativno kmalu umirile.

Države in predeli, kjer so omilili prepovedi letov:
- Nemčija severno od Frankfurta (za polete proti severu in vzhodu);
- južna Francija (Bordeaux, Toulouse, Marseille);
- Norveška severno od Bergna;
- sever in vzhod Španije;
- Srbija in Črna gora;

Zračni prostor zaprt v približno 20 državah
Približno 20 evropskih držav ima še vedno zaprt zračni prostor, nekatere so zaporo podaljšale do ponedeljka zjutraj. Frankurtsko letališče je za polete proti severu že odprto. V soboto sta bili odpovedani približno dve tretjini vseh poletov (17.000 od 22.000 na dan), islandski ognjenik Eyjafjallajokull pa je še vedno aktiven.

Letala, kot kaže, brez škode opravila poskusne polete
Iz Nizozemske in Nemčije prihaja presenetljiva novica. Družba KLM je izvedla poskusni polet enega izmed boeingov 737 iz svoje flote na višini 13 kilometrov. Kot so sporočili, med poletom niso zaznali nikakršnih težav. Morebitno škodo na letalu in motorjih še ugotavljajo.

Tudi iz nemške Lufthanse so sporočili, da je več njihovih letal brez potnikov letelo iz Münchna v Frankfurt na nizkih višinah (od 3 do 8 kilometrov). Ugotovili so, da ni ne na oknih pilotske kabine, ne na trupu in ne na motorjih nikakršnih posledic. Podobne testne polete je izvedel tudi Air France in avstrijski letalski družbi Fly Niki in Austrian Airlines.

Slovenski zračni prostor znova odprt
Razmere na Mariborskem letališču