Srečanja v Madridu so se poleg držav članic udeležili tudi predstavniki Evropske komisije. Foto: EPA
Srečanja v Madridu so se poleg držav članic udeležili tudi predstavniki Evropske komisije. Foto: EPA
Španija se zadnje obdobje sooča s hudimi pritiski nezakonitih pribežnikov predvsem na Kanarske otoke. Foto: Reuters
Nicolas Sarkozy
Sarkozy se zavzema za ustanovitev enotne evropske azilne agencije. Foto: EPA

Vsi prisotni na sestanku, tudi slovenska delegacija, so podprli oblikovanje skupne politike in skupnih standardov EU-ja do nezakonitih selitev. Španski zunanji minister Miguel Angel Moratinos je dejal, da so za uspešno upravljanje nezakonitih selitev nujne skupna imigracijska in integracijska politika ter solidarnost med članicami.

Francoski minister za notranje zadeve Nicolas Sarkozy, ki si najbolj prizadeva za skupno politiko na področju nezakonitih selitev, je že pred zasedanjem dejal, da države ne morejo več voditi vsaka svoje politike priseljevanja in da je težave nezakonitih selitev mogoče rešiti le z ustreznim sodelovanjem in usklajevanjem z vsemi evropskimi državami.

Srečanje v Madridu
Zasedanja v Madridu so se udeležili zunanji in notranji ministri osmih sredozemskih držav. Poleg Cipra, Francije, Grčije, Italije, Malte, Portugalske, Španije in Slovenije so se srečanja udeležili tudi predstavniki Evropske komisije ter sveta in agencije EU-ja za upravljanje zunanjih meja (Frontex).

Ministri so na srečanju razpravljali predvsem o preprečevanju in upravljanju z velikimi selitvenimi pritiski iz Afrike ter o vzpostavljanju evropskega modela za učinkovitejši nadzor zunanjih morskih meja EU-ja.

Sredozemske države na udaru priseljencev
Španija pa tudi Grčija, Italija, Malta in Ciper se v zadnjem obdobju soočajo s hudimi pritiski nezakonitih prebežnikov. Ker se kljub nekaterim ukrepom Evropske komisije in agencije Frontex razmere ne izboljšujejo, je Španija sklicala sestanek na ministrski ravni.

Nadzor zunanjih meja, predvsem morskih, je zaradi posebnih opredelitev povezan z ogromnimi operativnimi stroški, ki jih trenutno večinoma financirajo prizadete države same. V skladu z ukrepi v kontekstu globalnega pristopa do selitev je Španija predlagala oblikovanje evropskega modela za upravljanje z nezakonitimi selitvami na morskih mejah, in sicer s ciljem preprečevanja izhoda različnih tipov plovil na morje in z namenom pridobitve učinkovitih, trajnostnih sistemov za vrnitev ljudi, ki so prišli na ozemlje EU-ja.

Španija ne potrebuje nasvetov Francije
Sarkozy je Španijo obtožil, da je s tem, ko je lani podelila dovoljenje za bivanje 600.000 nezakonitim priseljencem, sprožila val nezakonitih selitev. Španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero je na to odgovoril, da Španija ne potrebuje nasvetov francoskega ministra, in sicer po tem, kar so videli lani v Parizu in drugih francoskih mestih, ko so priseljenci uničevali predmestja, da bi opozorili na svoj položaj.

Sarkozy je predstavnike Frontexa, ki nadzirajo afriško obalo, pozval, naj svoje sile okrepijo z vojaki in policisti, ki bi lahko ukrepali v primeru večjega navala priseljencev. Francoski minister si prizadeva tudi za oblikovanje enotne evropske azilne agencije, ki bi lahko odločila, ali bi prosilcem dodelili status begunca na evropski ali nacionalni ravni. Odločno je proti temu, da bi države članice EU-ja nezakonitim priseljencem dodeljevale dovoljenja za bivanja, za kar naj bi zahteval tudi prepoved s strani Unije.