Pripadnika Hamasa. Foto: Reuters
Pripadnika Hamasa. Foto: Reuters

Te vključujejo zamrznitev premoženja in prepoved potovanja v EU, prepovedano pa je tudi zagotavljanje finančne pomoči sankcioniranim.

Na seznam sankcioniranih so bila dodana podjetja Zawaya Group for Development and Investment Co Ltd., Larrycom for Investment Ltd. in Al Zawaya Group for Development and Investment Sociedad limitada. Ta so povezana s Hamasom in njegovim naložbenim portfeljem. Lasti si jih poslovnež Abdelbasit Hamza Elhasan Mohamed iz Sudana, za katerega od januarja veljajo omejevalni ukrepi EU-ja.

Svet EU-ja je sankcioniral tudi Džamila Jusufa Ahmada Alijana, člana Islamskega džihada in vodjo fundacije Muhjat AlQuds. Fundacijo financira Iran in z njo podpira družine borcev in zapornikov Islamskega džihada.

Prav tako je uvedel sankcije proti Zuheiru Šamlaku, ki Hamasu omogoča finančne transferje iz Irana, Ismailu Barhoumu, članu političnega biroja Hamasa, ki nadzoruje 400 dobrodelnih organizacij in preusmerja njihova sredstva Hamasu, in Ahmedu Šarifu Abdalahu Odehu, ki opravlja s tujimi naložbami Hamasa ter je delničar in član upravnega odbora več podjetij, povezanih s Hamasom.

Na seznam sta se uvrstila še Ali Moršed Širazi, član sil al Kuds, veje iranske revolucionarne garde, ki deluje v Libanonu, in Maher Rebi Obeid, član političnega biroja Hamasa, ki je odgovoren za vodenje terorističnih enot Hamasa na zasedenem Zahodnem bregu, je sporočil Svet EU-ja.