Ob začetku bo razporejenih 500 pripadnikov misije. Foto: MMC RTV SLO
Ob začetku bo razporejenih 500 pripadnikov misije. Foto: MMC RTV SLO
Grafit v Prištini
Srbi se sprva z misijo Evropske unije niso strinjali. Foto: EPA
Misija Eulex na Kosovu

Nekaj manj ko 2.000 uradnikov bo od ZN-a prevzelo nadzor nad policijo, pravosodjem in carinami. To je potrdil tudi predstavnik misije Victor Reuter, ki je pojasnil, da so pripadniki misije na poti na položaje. Po njegovih besedah so pripadniki Eulexa tudi v severnem delu Kosova, kjer je večinsko srbsko prebivalstvo.

Sprva naj bi bilo razporejenih okoli 500 pripadnikov in 200 od 1.100 predvidenih kosovskih pomočnikov. V misiji sodeluje tud 15 slovenskih policistov, ki bodo delovali na celotnem Kosovu, opravljali pa bodo najrazličnejše naloge s celotnega področja policijskega dela.

Romuni in Francozi v Kosovski Mitrovici
Od skupno 1.900 pripadnikov misije je največ policistov - teh naj bi bilo 750. V Kosovski Mitrovici in okolici bodo nastavljeni romunski in francoski policisti, italijanski karabinjeriji in Poljaki pa bodo v Prištini. Posebne policijske enote bodo pomagale pri zagotavljanju varnosti visokih predstavnikov, zaščiti prič, odstranjevanju min, odkrivanju mamil in razstreliva.

Položaj Eulexa je nevtralen, kar pomeni, da njegova navzočnost ne bo pomenila priznanja neodvisnosti, ki jo je Kosovo razglasilo februarja. Misijo so članice Unije potrdile februarja in bi morala začeti delovati že sredi junija, ko je začela veljati tudi kosovska ustava, a je nasprotovanje Srbije in Rusije neodvisnosti Kosova in s tem tudi misiji Eulex povzročilo zamudo in težave pri razporejanju misije. Zeleno luč za namestitev Eulexa je konec novembra dal Varnostni svet ZN-a.

BBC navaja izjavo političnega analitika Lulzima Pecija, sicer kosovskega Albanca, ki meni, da če EU-ju s svojo misijo ne bo uspelo, ne bo imel več kredibilnosti za posredovanje v drugih žariščih.

M. R.

Misija Eulex na Kosovu