Foto:
Foto:
Komisija pred letom 2003 ni ukrepala, ker ni imela jasne slike o aferi.

"Nobenega razloga ni, da bi od kateregakoli komisarja zahteval, naj prevzame politično odgovornost ter odstopi," je v dejal Prodi.

Solbes na udaru
Med komisarji je najbolj na udaru Pedro Solbes, ki je pristojen za gospodarske in denarne zadeve, s tem pa tudi za statistični urad Evropske unije Eurostat. "Dokazi kažejo, da so se nepravilnosti v Eurostatu dogajale, preden je komisar Solbes prevzel svoj položaj. Ko je bil na položaju, ga o razmerah njegov generalni direktor, ki mu je v dobri veri popolnoma zaupal, ni ustrezno obveščal. Zato ni nobenega razloga za osebno kritiko," je dejal Prodi sodeč po govoru, ki je javno objavljen. Na podoben način je zavrnil tudi možnost, da bi odgovornost prevzela druga dva v zvezi z afero omenjana komisarja - za proračun Michaele Schreyer in za administracijo Neil Kinnock.

"Danes se afera ne bi mogla zgoditi"
Prodi je odločno poudaril, da se njegova ekipa od prevzema položaja v drugi polovici leta 1999 intenzivno ukvarja z reformo komisije, njenih generalnih direkcij in drugih služb, torej celotnega sistema, v tem okviru pa je sprejela tudi že vrsto ukrepov, ki uvajajo nadzor in preprečujejo morebitne finančne nepravilnosti. "Trdim lahko, da se to, kar se je z Eurostatom dogajalo v 90. letih, danes ne bi moglo zgoditi," je dejal širšemu vodstvu parlamenta, v katerem so ob ožjem vodstvu tudi predstavniki vseh političnih skupin, ter omenjenemu odboru.

Prel letom 2003 so manjkali ključni koščki slike, ki bi prikazala afero
Odgovornost za prepozno ukrepanje je Prodi zavrnil. "Komisija je posamezne koščke sestavljanke res dobila že prej, predvsem v letu 2002, a teh je bilo premalo, da bi bilo moč sestaviti celotno sliko. Ključni deli so manjkali, predvsem nismo vedeli za vpletenost generalnega direktorja Yvesa Francheta. In notranja komunikacija je bila slaba," je pojasnil Prodi.