Na dnu lestvice so Romunija, Bolgarija in Grčija.  Foto: Pixabay
Na dnu lestvice so Romunija, Bolgarija in Grčija. Foto: Pixabay

V nekaterih evropskih državah se razmere na tem področju le še poslabšujejo, saj stopnja hude materialne in socialne izključenosti, denimo, v Romuniji znaša 19,8 odstotka in v Bolgariji 18 odstotkov, so navedli na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Slovenija medtem po njihovih navedbah dokazuje, da z dobrimi socialnimi politikami in trdno politično voljo lahko prepreči najhujše oblike revščine in izključenosti.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je ob tem poudaril, da uspeha države ni mogoče meriti zgolj na podlagi gospodarske rasti, ampak tudi glede na to, kako dobro zagotavlja socialno varnost in kakovost življenja svojih prebivalcev. Politike ministrstva so zato po njegovih besedah usmerjene v ustvarjanje družbe, kjer imajo vsi enake možnosti. Na te dosežke so ponosni. "Ampak dokler obstajajo kategorije, kot so materialna in socialna izključenost, naš cilj ostaja jasen: nihče ne sme živeti v revščini," so v sporočilu povzeli ministrove besede.

Sloveniji, kjer je stopnja hude materialne in socialne izključenosti najnižja, sledi Ciper, kjer ta stopnja znaša 2,4 odstotka, na tretjem mestu pa so z 2,5-odstotno stopnjo Švedska, Luksemburg in Estonija, je navedel evropski statistični urad Eurostat.

Na dnu lestvice so poleg Romunije in Bolgarije še Grčija (13,5 odstotka), Madžarska (10,4 odstotka) in Španija (devet odstotkov).

Povprečje EU-ja se je lani v primerjavi z letom 2022 sicer zvišalo za 0,1 odstotne točke.