Stavke v prostorih Sveta Evropske unije so se udeležili predvsem zaposleni v tej instituciji. Foto: EPA
Stavke v prostorih Sveta Evropske unije so se udeležili predvsem zaposleni v tej instituciji. Foto: EPA
Stavka evropskih birokratov

Med državami, ki v kriznih časih nasprtujejo zvišanju plač uradnikom, je tudi Slovenija. Pogajanja še potekajo, odločitev pa bo znana v sredo.

Evropska komisija na kritike, da je zvišanje plač okoli 44.500 uradnikom med krizo neprimerno, odgovarjajo, da je to izračun povišanja na podlagi uveljavljene "objektivne metode" v skladu s statutom. Pri izračunu upoštevajo plače v javnem sektorju osmih držav članic - Velike Britanije, Nemčije, Belgije, Španije, Francije, Italije, Nizozemske in Luksemburga. Kritiki menijo, da je metoda zastarela in da ne upošteva širitve EU-ja na 27 članic, in Evropsko komisijo opozarjajo na dvojna merila, saj so članice v svojih upravah uvedle stroge protikrizne ukrepe.

Evropska komisija z evropskimi administratorji izražao solidarnost. Predsednik EK-ja Jose Manuel Barroso se je na nasprotovanje zvišanju plač odzval, da je zakone EU-ja preprosto treba upoštevati. Vodja sindikata Sveta EU-ja Massimo Mauro je sicer priznal, da trenutek za zvišanje plač ni najugodnejši, a "tako pač je". "Lani smo dobili le 0,6 odstotka, v letu 2010 pa pričakujemo zelo majhno zvišanje ali celo znižanje," je še dodal.

Stavka evropskih birokratov