Predvideno zvišanje plač bruseljskim birokratom sproža številne kritike, saj naj bi bila metoda zastarela in ne upošteva širitve EU-ja na 27 držav članic. Foto: MMC RTV SLO
Predvideno zvišanje plač bruseljskim birokratom sproža številne kritike, saj naj bi bila metoda zastarela in ne upošteva širitve EU-ja na 27 držav članic. Foto: MMC RTV SLO

Dvigu plač za 3,7 odstotka več kot deset tisoč zaposlenim v institucijah Evropske unije med drugim nasprotuje Slovenija in Evropska komisija se trudi najti pravno in politično sprejemljivo rešitev. V nasprotnem primeru bodo zaposleni v ponedeljek za tri ure prekinili delo.

O vprašanju dviga plač države članice razpravljajo na ravni namestnikov stalnih predstavnikov pri EU-ju že dobra dva tedna in pogovori se bodo nadaljevali v petek. Dogovor morajo sprejeti do konca leta, sicer se bo zaradi kršitve pravnega reda Unije mogoče pritožiti na Sodišču EU-ja.

Po navedbah diplomatskih virov v Bruslju zvišanju plač nasprotuje najmanj devet držav članic, kar pomeni, da lahko preprečijo sprejetje odločitve, za katero je potrebna kvalificirana večina. Slovenija 3,7-odstotnega zvišanja plač ne podpira, je že v ponedeljek dejal slovenski minister za evropske zadeve in razvoj Mitja Gaspari.

"Ker je kriza zajela vse in ker je EU sestavni del držav članic, ki jo oblikujejo, ni razlogov, da administracija v EU-ju ne deli usode administracije v državah članicah," je stališče Slovenije pojasnil Gaspari. "Če smo na istem čolnu, delimo usodo pri podobnih vprašanjih na enak način," je še ponazoril.

Zaradi nasprotovanja zvišanju plač so uradniki v institucijah EU-ja razburjeni. Najprej so triurno opozorilno stavko za ponedeljek napovedali zaposleni v Svetu EU-ja, nato pa so se jim pridružili tudi v Evropski komisiji. O tem prav tako že razpravljajo tudi zaposleni v Evropskem parlamentu. Vse tri institucije skupaj štejejo okoli 44.500 uradnikov.