Evropska komisija govori o koncu krize, čeprav bo brezposelnost rasla. Slovenija je sicer na drugem mestu po padcu BDP-ja. Foto: EPA
Evropska komisija govori o koncu krize, čeprav bo brezposelnost rasla. Slovenija je sicer na drugem mestu po padcu BDP-ja. Foto: EPA

Ob tem Evropska komisija zatrjuje, da je bilo v preteklih tednih na svetovnih trgih mogoče opaziti kar nekaj znakov oživljanja gospodarstva. Bruto domači proizvod v evrskem območju je sicer v primerjavi s prejšnjimi tremi meseci v prvem letošnjem četrtletju padel za rekordna 2,5 odstotka, pri čemer je le v Cipru ostal pozitiven.

Med državami, za katere je imela Komisija na voljo podatke, se je obseg BDP-ja najbolj zmanjšal na Slovaškem (-11,4 odstotka), v Sloveniji (-6,4 odstotka) in v Nemčiji (-3,8 odstotka). Nasprotno so rezultati na Portugalskem in v Franciji boljši, kot je bilo pričakovati.

Storitve povečujejo zaupanje potrošnikov
Po napovedih naj bi se padanje v prihodnjih mesecih upočasnilo. Po mnenju Komisije namreč milijarde evrov vredne finančne spodbude dajejo rezultate. Že tretji mesec zapored se je okrepilo zaupanje potrošnikov v evropsko gospodarstvo, pri čemer največ zaslug nima industrija, temveč storitve.

Toda brezposelnost še naprej nezadržno raste. Z 9,2 odstotka je najvišja v zadnjih desetih letih, če ne prej, bo prihodnje leto zagotovo presegla deset odstotkov. To bo precej težav povzročilo članicam evrskega območja, saj jih Komisija opozarja, da bodo morale že v začetku prihodnjega leta začeti urejati tudi svoje javne finance.

Proračunski primanjkljaji so zaradi dodatnih spodbud gospodarstva izjemno narastli in večini držav grozi, da bo Bruselj proti njim sprožil postopek in tudi določil roke za zmanjšanje primanjkljaja pod dovoljeno mejo treh odstotkov BDP-ja.