Prebežniki v gozdu po prečkanju meje med Belorusijo in Poljsko. Foto: Reuters
Prebežniki v gozdu po prečkanju meje med Belorusijo in Poljsko. Foto: Reuters

Varšava se sklicuje na množičen prihod prebežnikov iz Rusije in Belorusije. Poljski premier Donald Tusk je v soboto izjavil, da si bo Poljska v okviru nove migracijske politike EU-ja prizadevala za omejitev nezakonitih migracij tudi z začasno prekinitvijo pravice do azila.

Pomembno in nujno je, da EU zavaruje svoje zunanje meje, zlasti z Rusijo in Belorusijo, je poudarila tiskovna predstavnica Evropske komisije Anitta Hiper. Vendar pa se pravica do zaščite meja in obveznost zagotavljanja pravice do azilnega postopka med seboj ne izključujeta, je dejala.

Evropska komisija je sporočila, da podpira države v boju proti, kot pravi, instrumentalizaciji prebežnikov, med drugim iz Rusije in Belorusije. Hkrati pa imajo države članice obveznosti, ki izhajajo iz mednarodnih konvencij in prava EU-ja, je opozorila.

Kot so opozorili v Bruslju, je bil migracijski pakt sprejet, Evropska komisija pa od vseh članic EU-ja pričakuje, da ga bodo izvajale.

Tusk je sicer v soboto pojasnil, da se Varšava z odločitvijo odziva na hibridno vojno, ki jo proti EU-ju vodita Rusija in Belorusija, katerih cilj da je destabilizacija EU-ja.

Na kongresu svoje stranke Državljanska koalicija je dejal, da mora Poljska spet pridobiti stoodstotni nadzor nad tem, kdo vstopa v državo. Hkrati je ruskega predsednika Vladimirja Putina in beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka obtožil, da prebežnike pošiljata na mejo s Poljsko, da bi destabilizirala Unijo.