Združeno kraljestvo bo iz predloga zakona o britanskem notranjem trgu umaknilo sporne člene, ki določajo pravila glede izvoznih deklaracij in državne pomoči in bi omogočili kršenje izstopnega sporazuma z EU-jem. Foto: Reuters
Združeno kraljestvo bo iz predloga zakona o britanskem notranjem trgu umaknilo sporne člene, ki določajo pravila glede izvoznih deklaracij in državne pomoči in bi omogočili kršenje izstopnega sporazuma z EU-jem. Foto: Reuters

Poleg tega so dosegli sporazum glede navzočnosti EU-ja na Severnem Irskem in glede izjem, ki veljajo za kmetijstvo, je še dejal Šefčovič in dodal, da bodo podrobnosti znane v prihodnjih nekaj dneh. Dogovorili naj bi se med drugim tudi o nadzornih točkah na mejah, izvoznih deklaracijah, oskrbi z zdravili in oskrbi trgovin s prehranskimi proizvodi. Šefčovič je napovedal še, da bodo v torek zvečer z zadnjimi dogovori seznanili Evropski parlament, besedilo sporazuma pa naj bi sprejeli proti koncu tega meseca.

Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na Twitterju zapisala, da so dosegli sporazum glede vseh odprtih vprašanj, povezanih z brexitom, ob tem pa pohvalila delo Šefčoviča in njegove ekipe.

Sorodna novica Sporazum o brexitu vse bližje, glede perečih tem so pogajanja še odprta

Združeno kraljestvo sporne člene umaknilo

Združeno kraljestvo bo iz predloga zakona o britanskem notranjem trgu umaknilo sporne člene, ki določajo pravila glede izvoznih deklaracij in državne pomoči in bi omogočili kršenje izstopnega sporazuma z EU-jem, so se v ponedeljek dogovorili na skupnem odboru za nadzor nad izvajanjem tega sporazuma. EU je zaradi njih proti Združenemu kraljestvu sicer sprožil tudi pravni postopek.

"S svoje poti smo odstranili veliko oviro," je dejal podpredsednik Evropske komisije Šefčovič. Na novinarski konferenci je pozdravil odločitev Združenega kraljestva, da bo v zakonu o notranjih trgih odpravilo sporne člene in da v davčnem zakonu ne bo uvedlo podobnih določb. "To bo omogočilo, da bo 1. januarja povsem operativen, vključno s severnoirskim protokolom," je zapisal na družbenem omrežju Twitter.

"To bomo še naprej pozorno spremljali in zagotovili, da bodo sporne določbe dejansko umaknjene," je na novinarski konferenci dejal Šefčovič in dodal, da bosta o odprtih vprašanjih o morebitnem trgovinskem dogovoru z Združenim kraljestvom na srečanju v prihodnjih dneh razpravljala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Boris Johnson.

Dogovor je na Twitterju potrdil tudi Michael Gove, ki skupaj s Šefčovičem predseduje odboru za nadzor nad izvajanjem brexita, ter se Šefčoviču in njegovim sodelavcem zahvalil za konstruktiven in pragmatičen pristop.

O odprtih vprašanjih o morebitnem trgovinskem dogovoru z Združenim kraljestvom bosta na srečanju v prihodnjih dneh razpravljala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Boris Johnson. Foto: EPA
O odprtih vprašanjih o morebitnem trgovinskem dogovoru z Združenim kraljestvom bosta na srečanju v prihodnjih dneh razpravljala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Boris Johnson. Foto: EPA

Sporne člene umaknili tik pred zdajci

Dogovorili so se tudi, da je treba pri državni pomoči upoštevati severnoirski protokol, katerega namen je preprečiti trdo mejo po brexitu.

London in Bruselj sta se poleg tega dogovorila tudi o tem, katere odločitve mora skupni odbor sprejeti še pred 1. januarjem 2021, ko bo Otok dokončno zapustil evropski notranji trg in carinsko unijo. Med drugim mora določiti merila za to, katero blago bodo ob prehodu iz Združenega kraljestva na Severno Irsko obravnavali kot netvegano za vstop v EU.

Spodnji dom britanskega parlamenta je sicer še v ponedeljek zvečer potrdil, da bo v ta predlog zakona znova vključil sporne člene. Zakon bo zdaj znova obravnaval zgornji dom parlamenta, ki je člene iz njega nekoč že umaknil.

Britanska vlada namerava v teh dneh v parlament vložiti še predlog davčne zakonodaje. V okviru dogovora skupnega odbora z EU-jem, ki naj bi bil dokončno potrjen do konca leta, so se zavezali, da tudi v ta zakon ne bodo vključili določil, ki bi omogočala kršenje sporazuma o izstopu iz EU-ja.

Dogovor je že pozdravil irski zunanji minister Simon Coveney, ki je izrazil upanje, da bo prispeval k zaupanju med obema stranema in prinesel tudi napredek v pogajanjih o prihodnjih odnosih po brexitu, ki so v odločilni fazi, saj morajo dogovor o prihodnjih odnosih skleniti do konca leta.

Tudi glavni pogajalec Michel Barnier je po poročanju članicam o stanju v pogajanjih tvitnil, da obstaja popolna enotnost. Foto: Reuters
Tudi glavni pogajalec Michel Barnier je po poročanju članicam o stanju v pogajanjih tvitnil, da obstaja popolna enotnost. Foto: Reuters

V EU-ju pred srečanjem von der Leynove in Johnsona poudarjajo enotnost

Članice EU-ja so v pričakovanju prihodnjega srečanja predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in britanskega premierja Borisa Johnsona poudarile enotnost v pogajanjih o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom. Tudi glavni pogajalec Michel Barnier je po poročanju članicam o stanju v pogajanjih tvitnil, da obstaja "popolna enotnost".

Barnier je o stanju v pogajanjih EU-ja in Združenega kraljestva o odnosih po brexitu poročal na virtualnem zasedanju ministrov EU-ja za evropske zadeve, na katerem je Slovenijo zastopal državni sekretar za evropske zadeve Gašper Dovžan. Na zasedanju so znova podprli glavnega pogajalca Barnierja in poudarili izjemen pomen enotnosti članic EU-ja.

Ursula von der Leyen in Boris Johnson se bosta v Bruslju srečala v sredo in skušala najti rešitev za dogovor o trgovanju po končanju prehodnega obdobja po brexitu. "Veselim se, da bom jutri zvečer pozdravila britanskega premierja Borisa Johnsona," je tvitnila von der Leynova. "Nadaljevali bomo naše pogovore o trgovinskem dogovoru," je dodala.

Z Downing Streeta so medtem sporočili, da se bosta politika srečala na večerji.