Mladi, redni obiskovalci klubov postajajo tudi redni odjemalci nedovoljenih substanc. Foto: EPA
Mladi, redni obiskovalci klubov postajajo tudi redni odjemalci nedovoljenih substanc. Foto: EPA
Kokain postaja vse pogosteje uporabljena droga, ki naj bi ji tudi padala cena na trgu z nedovoljenimi drogami. Foto: EPA

Prek 60 odstotkov vprašanih obiskovalcev klubov v Franciji, Italiji in Veliki Britaniji naj bi že poskusilo kokain, več kot polovica vprašanih v Franciji, Veliki Britaniji, na Češkem in Madžarskem pa že ima izkušnje z ekstazijem. Manj pogosta, a redna je na klubski sceni uporaba ketamina in gamahidroksibutirata.

Pomanjkljive nacionalne strategije članic
V okviru raziskave so pregledali, s kakšnimi strategijami se države EU-ja bojujejo proti drogam, kajenju in drugim odvisnostim. Slovenija je februarja 2004 sprejela nacionalno strategijo na področju drog, po podatkih omenjene agncije pa nima ustrezne strategije proti kajenju, čezmernemu uživanju alkoholnih pijač, dopingu, pomanjkljivosti pa so odkrili tudi na področju javnega zdravja. Vse naštete strategije je med članicami Unije razvila samo Portugalska, kjer ima Agencija EU-ja tudi svoj sedež.

Ključ do uspeha je v glavah mladih
Po mnenju direktorja agencije Wolfganga Goetza ima preveč mladih uporabo drog in opijanje za bistven del nočne zabave. Goteza skrbi, da bodo zdravstveni in družbeni stroški precej visoki, če ne bi uspeli pretrgati povezave med uživanjem drog in razvedrilom, ki se pojavlja v glavah mladih. Povezati se je treba neposredno z mladimi, da ti ne bi bili tako lahkomiselni glede dolgoročne škode, ki jo povzroča dolgotrajna uporaba drog in alkohola, je prepričan Goetz.

Dopust prinaša sprostitev - in tveganja
Raziskava je razkrila, da je uporaba drog pogostejša med dopustom, in to največ v sredozemskih turističnih središčih, najmanj pa v skandinavskih deželah. V pogovorih z mladimi, ki so dopustovali na priljubljeni Ibizi, se je izkazalo, da se ti v splošnem dobro zavedajo zdravstvenih in zakonskih tveganj, medtem ko so jim težave z alkoholom v povezavi z drogami manj znane.