Med vedno bolj razširjene droge spadajo tudi vse vrste tablet. Foto: EPA
Med vedno bolj razširjene droge spadajo tudi vse vrste tablet. Foto: EPA
Uporaba kokaina med Evropejci strmo narašča. Foto: EPA

Agencija, ki je svoje letno poročilo o stanju na področju problematike drog predstavila v Bruslju, je cene drog analizirala med letoma 1999 in 2004. Ugotovila je, da so se na evropskih ulicah cene hašiša, marihuane, kokaina, amfetaminov in ekstazija znižale, najbolj pa so se znižale cene rjavega heroina, in sicer za več kot 50 odstotkov.

"Cena je le eden izmed mnogih dejavnikov, ki vplivajo na odločitev o uporabi oziroma neuporabi drog," je opozoril Marcel Reimen, predsednik evropske agencije za droge. Izrazil pa je zaskrbljenost, saj droge po Evropi dejansko postajajo cenejše, in to lahko predstavlja nevarnost, da jih bodo tisti, ki so nagnjeni k uporabi drog, uživali več. V tem primeru bo "končna cena uporabe drog v smislu zdravstva in škode za naše skupnosti verjetno velika," je še povedal Reimen.

Porast uporabe kokaina
Najbolj uporabljena prepovedana droga v Evropi je kanabis, sledi pa mu kokain, ki postaja vse bolj pomembna droga v Evropi, saj ga je po ocenah evropske agencije poskusilo že približno deset milijonov Evropejcev. Na tretjem mestu najbolj uporabljenih drog so amfetamini in ekstazi.

Uporaba drog ni glavni vzrok okužb z aidsom
Poročilo navaja tudi, da so heteroseksualni spolni odnosi pogostejši vzrok novih okužb z aidsom kot vbrizgavanje drog, saj je okuženost med uživalci drog nizka v večini držav članic EU-ja, prav tako pa tudi držav pristopnic in kandidatk.

Po ocenah agencije je v novih članicah Unije okuženih le en odstotek ali celo manj uporabnikov drog, tudi v večini drugih evropskih držav pa so stopnje razširjenosti okužbe z virusom HIV še vedno nižje od pet odstotkov.