Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot so navedli v sporočilu, bodo države članice lahko zdaj ukrepale proti hibridnim grožnjam, kot so spodkopavanje volilnih postopkov in delovanje demokratičnih institucij, grožnje in sabotaže, koordinirane dezinformacijske kampanje, tuje vpletanje in manipulacije, škodljive kibernetske dejavnosti ter "instrumentalizacija migrantov".

Razširjen režim sankcij bo Uniji omogočil, da sprejmejo ukrepe proti posameznikom in entitetam iz Rusije, ki spodkopavajo temeljne vrednote, varnost držav članic, njihovo neodvisnost in celovitost.

Nov pravni okvir omogoča ukrepanje zoper dejavnosti, ki jih posamezniki ali entitete izvajajo v državah članicah kot tudi v tretjih državah in mednarodnih organizacijah.

Nov režim je Svet EU-ja sprejel na priporočilo visokega zunanjepolitičnega predstavnika Josepa Borrella. Kot velja že zdaj, bodo tistim posameznikom in entitetam, podvrženim sankcijam, zamrznili premoženje, jim prepovedali potovanja v Unijo in podjetjem prepovedala poslovanje z njimi.

Članice EU-ja so od začetka ruske agresije na Ukrajino februarja lani potrdile 14 svežnjev sankcij. Zadnjega, ki vključuje prepoved izvoza ruskega utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) v tretje države, političnim strankam, nevladnim organizacijam in medijem pa prepoveduje prejemanje sredstev od Rusije, so sprejele junija letos.