Do konca volitev ob 19. uri je vsakršna politična propaganda prepovedana. Foto: BoBo
Do konca volitev ob 19. uri je vsakršna politična propaganda prepovedana. Foto: BoBo
Kako bomo volili?

V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju. Na ministrstvu za notranje zadeve v ta namen deluje dežurna služba, kamor lahko državljani sporočajo podatke o domnevnih kršitvah. Morebitne kršitve lahko sporočate na telefonsko številko 080 21 13.

Od začetka volilnega molka, ki se je začel v petek ob polnoči, do 16.30 je dežurna služba prejela skupaj 34 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. V 17 primerih prijava ni bila podana oziroma je bilo takoj ugotovljeno, da ne gre za kršitev volilnega molka.

Inšpektorat na podlagi 17 prijav - od tega se jih je pet nanašalo na deljenje volilnega, štiri na objavo na spletni strani, tri na objavo v družabnih omrežjih, dve na pošiljanje SMS sporočil, po ena pa na plaktiranje, objavo na TV in agitacijo - obravnava 4 prijave.

V preostalih primerih pa ni bilo ugotovljenih elementov kršitev volilnega molka oziroma ne bi bila smotrna uvedba postopka o prekršku. Največ prijav je prišlo iz Osrednjeslovenske regije.

Pod volilno kampanjo se štejejo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev pri glasovanju na volitvah. To so:

- propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev,
- nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino,
- objavljanje videospotov oziroma oglasov političnih strank,
- pozivanje volivk in volivcev, koga naj volijo.

Za kršitev so predvidene globe od 800 do 1.200 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 300 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje in od 120 do 200 evrov za posameznika.

Kako bomo volili?