Carles Puigdemont v Evropskem parlamentu. Foto: EPA
Carles Puigdemont v Evropskem parlamentu. Foto: EPA

Odvzem imunitete so zahtevale španske oblasti zaradi vloge pri poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017.

Za odvzem imunitete nekdanjemu predsedniku Katalonije Puigdemontu je na ponedeljkovem tajnem glasovanju glasovalo 400 evropskih poslancev, 248 jih je bilo proti, 45 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Za odvzem imunitete nekdanjima katalonskima ministroma Cominu in Clari Ponsati pa so glasovali 404 poslanci, 247 jih je bilo proti, 42 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Ponsatijeva je na Twitterju zapisala, da jo rezultati glasovanja navdajajo z upanjem in močjo za naslednjo bitko.

Začasni predsednik Katalonije Pere Aragonès je medtem v odzivu izrekel podporo trojici. Poudaril je, da je to šele začetek nove sodne bitke, za katero je prepričan, da jo bodo dobili.

Odvzem imunitete pomeni, da bo lahko belgijsko sodišče znova proučilo špansko zahtevo za izročitev Puigdemonta in Comina, ki sta se leta 2017 pred pregonom zatekla v Belgijo. V Španiji sta obtožena vstajništva in zlorabe javnih sredstev.

Postopek odločanja bo lahko nadaljevalo tudi sodišče na Škotskem, kamor se je zatekla Ponsatijeva, ki je v Španiji obtožena vstajništva.

Madrid odločitev pozdravlja

Španska zunanja ministrica Arancha González Laya je pozdravila odločitev Evropskega parlamenta. Po njenih besedah ta pošilja "tri sporočila". Eno od teh je, da "se težave Katalonije rešujejo v Španiji, in ne v Evropi", je povedala v izjavi za novinarje. Za to se zavzema španska vlada, ki katalonskim političnim silam ponuja roko, da bi našli rešitev z dialogom in pogajanji, je dejala ministrica.

Drugo sporočilo glasovanja v Evropskem parlamentu je po njenih besedah, da se evropski poslanec ne more sklicevati na svoj mandat, da bi se izognil sojenju na nacionalnem sodišču. Tretje pa je sporočilo o "trdnosti pravne države v Španiji".

Evropski poslanci napovedali pritožbo

Nedavno je bruseljsko prizivno sodišče zavrnilo izvršitev evropskega naloga za aretacijo nekdanjega katalonskega ministra Lluisa Puiga. To pomeni, da bi se lahko tudi Puigdemont, Comin in Ponsatijeva kljub odvzemu imunitete izognili izročitvi v domovino.

"Danes je žalosten dan za Evropski parlament. Mi smo izgubili imuniteto, parlament pa še več, posledično pa tudi evropska demokracija," je dejal Puigdemont po razglasitvi rezultatov in ob napovedi pritožbe. "To je jasen primer političnega pregona proti nam."

Odzval se je tudi na besede Gonzalez Layeve, da odločitev Evropskega parlamenta pošilja sporočilo, da je treba težave Katalonije reševati v Španiji, ne pa v Evropi. Katalonskega konflikta ni mogoče rešiti tako, da "nas vrnejo v roke španskega pravosodja", je zatrdil Puigdemont.

Comin je medtem poudaril, da so številni evroposlanci nasprotovali odvzemu imunitete. Teh je bilo okoli 250, za pa jih je glasovalo okoli 400. "EU ima težavo z demokracijo v Španiji," je dejal.

Katalonskim evroposlancem odvzeli imuniteto