Foto:
Foto:
Nemški kancler Gerhard Schröder
Evropski komisar za kmetijstvo Franz Fischler

Predsednik Evropske komisije Romano Prodi meni, da bo EU končno sposoben igrati pomembno vlogo v svetu, novinke pa naj bi imele velik potencial, da postanejo dinamična sila Evrope.

Irski premier in predsedujoči EU-ju Bertie Ahern meni, da je širitev Unije dogodek, ki se mora praznovati tam, kjer ljudje cenijo vrednote svobode in demokracije. Britanski premier Tony Blair je prepričan, da bo širitev ozdravila rane hladne vojne ter zagotovila svobodo in demokracijo v državah, ki dolgo časa niso imele ne enega ne drugega.

Raffarin s solzami v očeh
Francoski predsednik Jacques Chirac pa je dejal, da bo Unija s 450 milijoni prebivalcev postala gospodarska sila prve vrste, kjer bodo gospodarska rast in naložbe ustvarile novo dinamiko pri zaposlovanju. Med najbolj ganjenimi pa je bil francoski premier Jean-Pierre raffarin: "Ob tem dogodku imam solze v očeh. To so solze spomina naših tragedij, naših mrtvih, našega sovraštva. To so solze čustev in solze sreče".

Uresničitev sanj številnih generacij
Nemški kancler Gerhard Schröder je širitev označil za izpolnitev zgodovinske misije in uresničitev sanj številnih generacij, nemški parlament pa je vstop desetih novink v Unijo opredelil kot ponovno združitev Evrope. Predstavniki opozicijskih strank so 1. maj označili kot zgodovinski dan, vendar pa niso bili tako optimistični glede posledic širitve. Opozorili so predvsem na razlike, ki ločujejo države glede politike plač, davčne politike, pa tudi na vstopanje Turčije v EU.

Tudi nemški predsednik Johannes Rau, ki se mudi na slovesnostih v Varšavi, je prepričan, da širitev pomeni konec delitve Evrope. Vstop novink ni milostno dejanje Zahodne Evrope, ampak zgodovinska nujnost, je dejal v govoru v poljskem parlamentu.

Dokončen zaton vzhodnega bloka
Nekdanji poljski predsednik Lech Walesa je v pogovoru za poljski časnik dejal, da so se mu uresničile življenjske sanje. Svojo celotno politično dejavnost je označil kot boj za to, da bi si Poljska povrnila vse, kar je izgubila v komunizmu. "Sedaj je moj boj končan", je še dejal Walesa.

Češki premier Vladimir Špidla pa je širitev označil kot nepreklicen konec vzhodnega bloka. Češka bo po njegovem z vstopom v EU dosegla cilj, ki si ga je zastavila leta 1968 z reformnim gibanjem Praška pomlad. Unija po njegovem uteleša svobodo, enakost in bratstvo med narodi ter vez med demokracijo in socialnim tržnim gospodarstvom.

Širitev priložnost za Portugalsko
Portugalski premier Jose Manuel Durao Barroso je pred poslanci dejal, da bo povečana in močnejša Unija pomenila pomembno priložnost za Portugalsko. Spomnil je predvsem na večji trg, ki bo spodbudil konkurenčnost domačega gospodarstva. "Na širitev velja gledati kot na pobudo, ki bo okrepila naš izvoz", je bil optimističen Barroso.

Manj navdušen je bil avstrijski notranji minister Ernst Strasser, ki je izrazil strah, da bi sosednje države na avstrijsko ozemlje izpustile veliko število beguncev, saj naj bi v zadnjem času zaznali močno povišanje števila beguncev na meji s Češko in Slovaško.

Fischler: Lahko je samo bolje
Evropski komisar za kmetijstvo Franz Fischler meni, da bo prvi maj s širitvijo dobil povsem nov pomen. Spremembe bodo po njegovem mnenju opazne šele v prihodnjih mesecih in letih. Fischler je bil v pogovoru za avstrijski radio nekoliko
kritičen do sedanjih članic zaradi prevelikega napihovanja problemov, predvsem glede zaposlovanja in kriminala.

Fischler je prepričan, da bo širitev tudi na ti dve področji prinesla izboljšave. "Lahko je samo bolje, slabše ne more biti," je dodal.