Na letni ravni se - v okviru EU-ja - Slovenija uvršča med države z največjim padcem obsega del v gradbeništvu. Foto: BoBo
Na letni ravni se - v okviru EU-ja - Slovenija uvršča med države z največjim padcem obsega del v gradbeništvu. Foto: BoBo

Kot kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat, je porast obsega del v gradbeništvu aprila glede na marec v evroobmočju znašal dva odstotka, v celotni Evropski uniji pa za 0,9 odstotka.
Na letni ravni je obseg del v evrskem območju upadel za 6,6 odstotka, v EU-ju pa za 5,9 odstotka.
Eurostat je danes objavil tudi revidirane podatke za marec, in sicer je obseg del v marcu glede na februar v območju z evrom upadel za 1,8 odstotka, v EU-ju pa za 1,3 odstotka.

Največ mesečne rasti v Nemčiji
Na mesečni ravni se je med državami, za katere je Eurostat imel podatke, obseg gradbenih del povečal v osmih, upadel pa v sedmih. Najbolj se je povečal v Nemčiji (+6,7 odstotka), na Portugalskem (+5,9 odstotka) in v Italiji (+5,5 odstotka), najbolj upadel pa je na Poljskem (-5,2 odstotka), v Romuniji (-3,7 odstotka) in Španiji (-3,1 odstotka). Slovenija je imela na mesečni ravni 3,8-odstotno rast.

Največji letni upad na Poljskem
Na letni ravni je med državami, za katere so podatki, obseg gradbenih del upadel v 12, porasel pa v treh. Največji padec so imele Poljska (-25,1 odstotka), Portugalska (-24,4 odstotka), Slovenija (-19,3 odstotka) in Španija (-15,3 odstotka).