Merklova je odločna zagovornica varčevanja. Foto: EPA
Merklova je odločna zagovornica varčevanja. Foto: EPA
EIB
Merklova vidi možnosti za okrepitev vloge EIB-ja. Foto: EPA

Nemška kanclerka Angela Merkel je v pogovoru za nemški časopis Leipziger Volkszeitung povedala, da so povsem konkretni ukrepi za rast že nekaj časa na dnevnem redu, vendar pa je za junijski vrh voditeljev držav in vlad Evropske unije v pripravi agenda za rast.


Vabimo vas k branju kolumne dopisnika RTV Slovenija iz Bruslja Matjaža Trošta:
Žrtve fiskalnega pakta


Ob tem sicer ni izdala podrobnosti omenjene agende, a je namignila, da si lahko predstavlja še okrepljeno vlogo Evropske investicijske banke (EIB).

Močnejša vloga te banke, morebiti tudi z dokapitalizacijo, je na dnevnem redu že nekaj časa, poleg tega pa v Bruslju skupaj s članicami izvajajo tudi dejavnosti za izboljšanje učinkovitosti črpanja sredstev EU-ja, tu pa so še projektne obveznice in odprava preostalih ovir za polno delovanje notranjega trga.

V petkovem pogovoru za regionalno televizijsko postajo NDR je Merkovla dejala, da bi fiskalni pakt lahko dopolnili s paktom za rast, pri tem pa je zatrdila, da ukrepi za rast ne zahtevajo vedno novih izdatkov. Nemška kanclerka je namreč glasna nasprotnica spodbujanja rasti z novim zadolževanjem.

"Ne potrebujemo rasti na kredit"
Na pozive evropske levice, med njimi tudi favorita za zmago na francoskih predsedniških volitvah Francoisa Hollanda, naj da EU večji poudarek spodbujanju gospodarske rasti, je Merklova pojasnila, da novi stimulacijski svežnji Evropi ne bi pomagali.

"Javnofinančno disciplino mora zato spremljati politika, ki spodbuja rast in zaposlovanje ter krepi gospodarsko konkurenčnost držav, ne pa znova rasti na kredit," je bila odločna nemška kanclerka in jasno povedala, da o fiskalnem paktu, ki ga je podpisalo 25 članic EU-ja, ne bo novih pogajanj.

Predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy je ta teden napovedal, da bi se voditelji EU-ja utegnili o novi strategiji za rast pogovarjati na neformalnem srečanju že pred uradnim vrhom EU-ja konec junija.

To srečanja bi v vsakem primeru bilo po drugem krogu francoskih predsedniških volitev, kjer si s precej različnimi pogledi nasproti stojita socialist Hollande in dosedanji desnosredinski predsednik Nicolas Sarkozy.