Fiskalni pakt so evropski voditelji podpisali marca lani. Foto: Reuters
Fiskalni pakt so evropski voditelji podpisali marca lani. Foto: Reuters

Finska je kot 12. članica območja evra pogodbo ratificirala 21. decembra. Skupaj je fiskalni pakt ratificiralo že 16 članic EU-ja.

Fiskalni pakt naj bi dolgoročno zagotovil ustrezno proračunsko disciplino in pomagal preprečiti nove krize. Voditelji 25 članic EU-ja so medvladno pogodbo podpisali marca. K podpisu nista pristopili le Češka in Velika Britanija.

Temelj pogodbe je fiskalno pravilo, ki določa, da morajo biti proračuni uravnoteženi ali v presežku, kar pomeni, da strukturni primanjkljaj - primanjkljaj, ki ne upošteva gospodarskega cikla, torej konjunkture in recesije - na letni ravni ne sme preseči 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda.

Da pogodba začne veljati, je bila potrebna ratifikacija v 12 članicah območja evra, kar so pred Finsko storili še v Avstriji, na Cipru, v Nemčiji, Estoniji, Španiji, Franciji, Grčiji, Italiji, na Irskem, Portugalskem ter v Sloveniji. Poleg njih so zunaj EU-ja pakt ratificirale še štiri članice EU-ja zunaj evrskega območja, in sicer Danska, Latvija, Romunija in Litva.

Fiskalno pravilo bodo morale pogodbenice v enem letu od uveljavitve pogodbe prenesti v nacionalne zakonodaje, in sicer z zavezujočimi in stalnimi določbami, pri čemer so zaželene ustavne določbe.

Ravno pri tem se je zapletlo v Sloveniji, kjer je postopek vnosa pravila v ustavo zaradi odsotnosti podpore s strani opozicije obstal na zadnji stopnici v državnem zboru.