Dokazov o zaporih ni, pravi Frattini. Foto: EPA
Dokazov o zaporih ni, pravi Frattini. Foto: EPA

To so sicer zadnje čase namigovali mediji, šlo pa naj bi predvsem za vzhodnoevropske države. Te zapore naj bi Cia uporabljala za zasliševanje osumljencev terorizma.

Prvi dan zasedanja parlamenta sta nastopila tudi dva poslanca iz Slovenije. Mojca Drčar Murko, evropska liberalka, je parlament opozorila na izbrisane v Sloveniji, konkretno na primer kosovskega Roma Alije Berishe. Poslanec Evropske ljudske stranke Miha Brejc pa je predstavil poročilo o socialnih razsežnostih globalizacije.

O registraciji kemikalij
Na rednem zasedanju pa tokrat evropske poslance čaka tudi o zakonodajni ureditvi sistema registracije kemikalij v Uniji. Po dveh letih vročih razprav bodo poslanci ta teden opravili prvo branje spornega svežnja zakonodajnih predlogov, ki naj bi v enajstih letih vzpostavili sistem registracije, ocene in avtorizacije okoli 30.000 kemikalij, izdelanih ali uvoženih v Evropsko unijo.

Uredba z vsemi dodatki obsega več kakor 1.000 strani, v zadnjih mesecih pa je o več kot 5.000 predlaganih dopolnilih k dokumentu razpravljalo kar deset parlamentarnih odborov. Poslanci naj bi ta teden glasovali kar o približno 500 dopolnilih.