Füle je vesel, da sta Erjavec in Pusićeva dosegla napredek. Foto: EPA
Füle je vesel, da sta Erjavec in Pusićeva dosegla napredek. Foto: EPA
EU zadovoljna s pogovori o LB-ju

"Komisar za širitev Füle pozdravlja to, da je sestanek zunanjih ministrov Hrvaške in Slovenije Vesne Pusić in Karla Erjavca bil in da je potekal v pozitivnem ozračju. Upamo, da je to ključni korak obeh strani k vzajemno sprejemljivi rešitvi problema Ljubljanske banke, ki je, kot je komisar Füle v minulih dneh večkrat poudaril, nujno potrebna," je povedal komisarjev tiskovni predstavnik Peter Stano.

Erjavec in Pusićeva sta se v sredo zvečer srečala ob robu zasedanja zunanjih ministrov Evropske unije. Sestanek, ki je trajal približno dve uri, je bil na štiri oči, dogovorila pa sta se o pospešitvi dialoga reševanja problema Ljubljanske banke, ki omejuje ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe, ter v tem kontekstu za sestanek obeh ministrov in strokovnjakov Franceta Arharja in Zdravka Rogića 6. februarja v Sloveniji.

Josipović: Slovenija ne izsiljuje Hrvaške
Hrvaški predsednik Ivo Josipović je v Zagrebu povedal, da Slovenija ne izsiljuje Hrvaške s tem, ko še ni začela postopka ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z Evropsko unijo zaradi reševanja spora o Ljubljanski banki. "Menim, da bo rešitev kompromisne narave in da jo bo mogoče označiti kot pravično za obe strani," je povedal Josipović in znova izrazil pričakovanje, da bosta državi kmalu rešili spor in da bo Slovenija začela postopek ratifikacije.

Josipović ni hotel odgovoriti na vprašanje, katera rešitev je najboljša za Hrvaško, poudaril pa je, da z rešitvami ni treba prehitevati, in da je treba pustiti finančnima strokovnjakoma Rogiću in Arharju, da v miru končata svoje delo. Že v ponedeljek pa je Josipović dejal, da je tudi sam okrepil svoja prizadevanja za pospešitev rešitve spora s Slovenijo, ter napovedal, da bo slovenski predsednik Borut Pahor prihodnji mesec uradno obiskal Zagreb.

EU zadovoljna s pogovori o LB-ju