Grčija je bila prva država, ki je prejela posojilo EU-ja in Mednarodnega denarnega sklada. Foto: Reuters
Grčija je bila prva država, ki je prejela posojilo EU-ja in Mednarodnega denarnega sklada. Foto: Reuters

Gre za presežek prihodkov nad odhodki po plačilu stroškov za obresti. Grčija bo tako, kot kaže, izpolnila ključni pogoj za dodatno pomoč mednarodnih posojilodajalcev.

"Glede na nedavne podatke smo dosegli primarni presežek. Rekel bi, da je presegel milijardo evrov," je dejal Samaras. Podatki, ki so jih sredi januarja razkrili na grškem finančnem ministrstvu, so sicer kazali, da je primarni proračunski presežek dosegel skoraj 700 milijonov evrov.

Grčija je bila prva država, ki je prejela posojilo EU-ja in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Leta 2010 je dobila 110 milijard evrov, ker se je to izkazalo za premalo, pa je leta 2012 dobila še 130 milijard evrov pomoči. Ob tem ji je zasebni sektor odpisal še za več kot 100 milijard evrov dolga.

V zadnjih mesecih so se okrepila ugibanja, ali bo Grčija, ki je že šest let v recesiji, morda potrebovala novo pomoč. Njene partnerice v evrskem območju so kot prvi pogoj za razmišljanje o morebitni dodatni pomoči navedle, da mora država konec leta 2013 zaznati primarni presežek oz. najmanj uravnotežen proračun brez upoštevanja obveznosti za servisiranje dolga.

To ji je, kot kaže, uspelo. Predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke in IMF-a, t. i. trojke, se bodo v Atene predvidoma vrnili konec tega tedna ali na začetku prihodnjega. Grški predstavniki upajo, da bodo dogovor o varčevalnih ukrepih in reformah dosegli pred srečanjem evroskupine, predvidenim za 17. februar.