Združenje zaposlenih na grških železnicah je med peturno stavko zaposlenih v prometnem sektorju razgrnilo transparent z napisom:
Združenje zaposlenih na grških železnicah je med peturno stavko zaposlenih v prometnem sektorju razgrnilo transparent z napisom: "Grška železniška organizacija (OSE) ni na prodaj." Foto: EPA

V drugem četrtletju so se na letni ravni znižali tudi potrošnja (za 5,1 odstotka), uvoz proizvodov in storitev (13,5 odstotka) ter izvoz (za pet odstotkov). Za primerjavo: v prvem četrtletju se je BDP na ravni trimesečja skrčil za 0,8 odstotka, na letni ravni pa za 2,3 odstotka.

Grčija se je zaradi velike javnofinančne in dolžniške krize v preteklih mesecih znašla na robu bankrota, zato je morala za pomoč zaprositi Mednarodni denarni sklad in evroskupino. V zameno za posojila v višini do 110 milijard evrov je morala sprejeti stroge varčevalne ukrepe, ki jim je domača javnost s številnimi protestnimi shodi močno nasprotovala.

Delavci v prometu državi očitajo razprodajo premoženja
Med drugim so zaposleni v javnem prometu danes zaradi varčevalnih ukrepov vlade stavkali med 10. in 15. uro. Delavci so vladi očitali, da želi ta za drobiž razprodati javno premoženje.

Okoli 200 sindikalistov je med stavko odkorakalo do finančnega ministrstva, ki pa je zavrnilo njihovo zahtevo za srečanje s finančnim ministrom Giorgosom Papakonstantinouom. Enaka sindikalna akcija naj bi se zgodila tudi v četrtek, stavka pa ne ogroža letalskega prometa v državi.