Pred parlamentom se skoraj vsak dan zbirajo jezni Grki. Foto: EPA
Pred parlamentom se skoraj vsak dan zbirajo jezni Grki. Foto: EPA

Čeprav bi bil s sprejetjem proračuna za prihodnje leto izpolnjen še drugi pogoj za izplačilo 31 milijard evrov posojila - prvi pogoj so poslanci izpolnili v sredo s potrditvijo dodatnega varčevalnega svežnja -, pa je možnost, da bi finančni ministri evrskega območja v ponedeljek odobrili nov obrok, zelo majhna.

Nemški finančni minister Wolfgang Schauble pravi, da se evrsko območje ne bo uklonilo pritisku Grčije, ki poudarja, da utegne konec prihodnjega tedna ostati brez sredstev za poplačilo zapadlih dolgov. Pri tem je nemški minister za časnik Welt am Sonntag dejal, da ni veliko možnosti, da bi trojki, ki zastopa posojilodajalce, uspelo do ponedeljka zvečer pripraviti dokončno poročilo, od katerega je odvisna odločitev evrskih finančnih ministrov.

Ti se očitno strinjajo o tem, da Grčija, ki bo prihodnje leto stopila v šesto leto recesije, potrebuje najmanj dve dodatni leti za ureditev proračunskega primanjkljaja, pomik za dosego javnofinančnih ciljev v leto 2016 pa prinaša verjetno tudi dodatnih 30 milijard pomoči.

Minister: Ne smemo postati žrtveno jagnje
Grški finančni minister Janis Sturnaras je dejal, da je očitno, da mora država storiti vse, kar je v njeni moči, za dosego ciljev fiskalne konsolidacije, s čimer bi zagotovila grški obstanek v evrskem območju in ohranila verodostojnost. "Bilo bi res škoda, če bi postali žrtveno jagnje, kot bi radi nekateri v evrskem območju, ker bi s tem dali primer za preostale delinkventne države periferije Evropske unije," je dejal.

Novo zadolževanje
V Bruslju menijo, da Grčija tudi brez novega 31-milijardnega obroka 16. novembra ne bo bankrotirala, predvidoma pa se utegne dodatno zadolžiti - v torek naj bi na trgu ponudila za dve milijardi štiritedenskih zakladnih menic. S tem naj bi premostila obdobje do prejema novega obroka pomoči. Kot rečeno, je ta odvisen od pozitivnega poročila trojke, odvisen pa naj bi bil od proračuna za prihodnje leto in varčevalnega svežnja, ki predvideva zvišanje upokojitvene starosti na 67 let.

Proračun 2013, ki naj bi ga grški poslanci potrdili zvečer, temelji na predpostavki, da se bo grško gospodarstvo v prihodnjem letu skrčilo za štiri odstotke in pol.