Ograja med Grčijo in Turčijo. Foto: EPA
Ograja med Grčijo in Turčijo. Foto: EPA

"Mislim, da je zadnji čas, da EU resno razmisli o nudenju evropskih sredstev za takšne vrste projektov," je dejal Micotakis ob robu obiska na severovzhodu Grčije. "Ne nazadnje prispevamo k evropski varnosti, prispevamo pa tudi k bolj celostni in učinkoviti evropski azilni politiki," je dodal med obiskom v Feresu, kjer je napovedal gradnjo dodatnih 35 kilometrov pet metrov visoke jeklene ograje vzdolž reke Marice, ki ločuje Grčijo in Turčijo.

Ograja, s katero poskušajo Atene ustaviti nezakonite migracije, je trenutno dolga 37,5 kilometra, do leta 2026 pa jo nameravajo podaljšati na skupno sto kilometrov. Projekt je ocenjen na sto milijonov evrov.

Micotakis vztraja pri njegovi izvedbi, četudi ne bo evropskih sredstev za to. "Kar tukaj vidite, je ovira, ki jo je zgradila grška vlada, da bi zaščitila mejo države, ki je tudi zunanja meja Evropske unije," je dejal. "Vedno sem bil trdno prepričan, da ne moremo doseči novega sporazuma o migracijah in azilu, če ne zaščitimo svojih zunanjih meja. In mislim, da je to, kar počnemo tukaj, pomemben prispevek k temu cilju. To, kar vidite tukaj, je financiral izključno grški proračun, grški davkoplačevalci," je povedal.

Financiranje ograj na mejah iz evropskih sredstev je bila ena od tem februarskega vrha voditeljev držav članic EU-ja. Več držav, vključno z Avstrijo in Grčijo, je pozvalo k zagotavljanju evropskih sredstev za gradnjo ograj na zunanjih mejah EU-ja, da bi zmanjšali pritok prosilcev za azil.