V skladu z dogovorom se bo Papandreu poslovil s položaja premierja. Foto: EPA
V skladu z dogovorom se bo Papandreu poslovil s položaja premierja. Foto: EPA
Filipos Pecalnikos
Bo Filipos Pecalnikos vodil začasno vlado? Foto: EPA
Grki v pričakovanju novega premierja

Pogajanja o oblikovanju vlade narodne enotnosti v Grčiji potekajo že tri dni in skoraj gotovo je bilo, da bo sestava nove vlade znana v sredo, a se je znova zataknilo, tako da so iz urada grškega predsednika Karlosa Papuljasa, ki vodi pogajanja, sporočili, da se bodo pogovori med vladajočimi socialisti in opozicijskimi konservativci ter nacionalistično stranko Laos nadaljevali v četrtek zjutraj.

Kje točno se je znova zataknilo, ni znano. Vodja Laosa Gjorgos Karacaferis je - medtem ko je v jezi zapustil sestanek pri Papuljasu - Papandreuju in Samarasu očital uporabo goljufij in zvijač, a dodatnih podrobnosti ni razkril.

Iz grške opozicijske konservativne stranke Nova demokracija Antonisa Samarasa so pozneje sporočili, da so za zaplet krivi socialisti. Kot je poudaril Samaras, ne prevzemajo krivde, saj mora v skladu z ustavo kandidata za premierja začasne vlade predlagati vladajoča stranka.

Samaras je dejal, da njegova stranka ne bo zavirala napredka pri imenovanju novega premierja. "Številni bi si želeli tega, a Nova demokracija ne bo del težave, osredotočeni smo na ustavo. Odločitev o novem premierju je v rokah tistih, ki imajo večino v parlamentu," je bil odločen Samaras.

Papandreu se je poslovil
Odhajajoči grški premier Jorgos Papandreu je v televizijskem nagovoru državljanom pred napovedanim srečanjem pri predsedniku države sporočil, da so se politični voditelji v državi dogovorili o novi vladi, vendar pa ni povedal tega, na kar so vsi čakali - ime svojega naslednika.

"Novemu premierju in seveda novi vladi želim uspeha," je dejal Papandreu in uradno naznanil svoj odstop. Napovedal je, da bo z vsemi močmi podpiral novo vlado. Dodal je še, da bo Grčija uresničila dogovor z Evropsko unijo o finančni pomoči, in zatrdil, da bo država naredila vse, kar lahko, da ostane v evrskem območju.

Pecalnikos novi favorit
Da bodo objavili ime premierja in novih ministrov, so v Atenah napovedovali že za torek, a se to ni zgodilo. Za najverjetnejšega premierja je veljal nekdanji podpredsednik Evropske centralne banke Lukas Papadimos, a se je v zadnjem trenutku zapletlo.

Domnevno naj bi bil razlog za zaplet to, da Papadimos vztraja, da ne želi biti lutka, ki bi jo upravljali največji grški stranki, socialisti in konservativci, ki se sicer pogajata o oblikovanju prehodne vlade.

Poleg tega naj bi Papadimos zahteval več časa za sprejetje reformnih ukrepov, ki so nujni v zameno za finančno pomoč EU-ja, kot je do 19. februarja, ko naj bi bile v Grčiji predčasne volitve.

Potem ko je odpadlo ime Papadimos, se je začelo govoriti, da bo vodenje vlade prevzel predsednik Evropskega sodišča Vasilios Skuris, o čemer naj bi se politiki dogovorili v torek zvečer.

Po zadnjih ugibanjih pa naj bi imel največ možnosti za vodenje začasne vlade zdajšnji predsednik grškega parlamenta in član socialistov Filipos Pecalnikos.

Grki v pričakovanju novega premierja