Hrvaški premier Milanović upa, da bo gospodarstvo po vstopu v EU zaživelo. Foto: EPA
Hrvaški premier Milanović upa, da bo gospodarstvo po vstopu v EU zaživelo. Foto: EPA
Hrvaška
Slaba gospodarska slika ustvarja nov sloj revnih med mladimi. Najbogatejših Hrvatov pa kriza ni preveč prizadela. Foto: Reuters

Hrvaška bo ob vstopu v Evropsko unijo peta najrevnejša članica Unije. Po najnovejših podatkih hrvaškega statističnega urada je v letu 2010 pod pragom revščine živela več kot petina prebivalcev. Na Hrvaškem se poleg tega soočajo z rekordno brezposelnostjo v zadnjih devetih letih. Brez dela je več kot 340 tisoč ljudi ali več kot 20 odstotkov.

Vsak deseti hrvaški delavec živi na robu revščine, številni že mesece niso dobili plač, skoraj vsak dan gre kakšno podjetje v stečaj. Delavci na Hrvaškem po podatkih sindikatov povprečno zaslužijo nekaj več kot 300 evrov.

Nov sloj revnih
Zaradi krize naj bi se premoženje najbogatejšega Hrvata, lastnika Agrokorja, Ivice Todorića zmanjšalo, a še vedno je z več kot 400 milijoni evrov vrednim premoženjem na vrhu lestvice najbogatejših na Hrvaškem.

Ne samo da se na Hrvaškem poglablja prepad med revnimi in bogatimi, ustvarja se tudi nov sloj revnih: to so mladi in izobraženi, ki ne morejo najti dela. "Pogosto se dogaja, da morajo mladi takoj po končanem študiju na zavod za zaposlovanje in tam dolgo čakajo na prvo delo. V tem času nimajo pravice do denarnega nadomestila, ker niso nikjer delali in tako nastaja nov sloj revnih," pravi Krešimir Sever, predsednik Hrvaških neodvisnih sindikatov.

Kar tretjina hrvaškega prebivalstva je izključena iz družbenega življenja, kažejo zadnje raziskave. Ne morejo si več privoščiti mesa, rib, gretja, novih oblačil, krajših počitnic. Skoraj vsak dan se draži bencin, dražja bo elektrika, plin, od 1. marca na Hrvaškem plačujejo višji - 25-odstotni davek na dodano vrednost.

Napovedano krčenje gospodarstva
Hrvaški premier je optimističen, čeprav je njegova vlada nasledila težavne gospodarske razmere. V nedavnem intervjuju za francosko televizijsko postajo France 24 je poudaril, da bi lahko po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo s pomočjo več kot treh milijard evrov iz evropskih strukturnih skladov, hrvaško gospodarstvo začelo rasti. "Sredstva nameravamo porabiti za razvoj regij, izgradnjo cest, predvsem za infrastrukturo. Želimo povezati naše najbolj pomembno pristanišče Reka s srednjo Evropo," je dejal Milanović.

Ekonomisti za Hrvaško tudi v letošnjem letu napovedujejo krčenje gospodarstva.