Pusićeva je napovedala, da bodo nadaljevali pogovore z BiH-om za rešitev mejnega spora. Foto: EPA
Pusićeva je napovedala, da bodo nadaljevali pogovore z BiH-om za rešitev mejnega spora. Foto: EPA

Pusićeva je izrazila upanje, da bo tudi Slovenija čim prej začela postopek ratifikacije, ki so ga do zdaj končali v parlamentih enajstih članic EU-ja. Ministrica ne pričakuje nobenih težav v postopkih ratifikacije v preostalih državah EU-ja, vključno s Slovenijo.

"Za naše odnose bi bilo koristno in pozitivno, da bi slovenska vlada čim prej poslala predlog ratifikacije v parlament," je dejala Pusićeva in ponovila, da vprašanja Ljubljanske banke ni mogoče povezovati z ratifikacijo.

"Vprašanje Ljubljanske banke je treba rešiti in smo se pripravljeni o tem pogovarjati. Dogovorili smo se, da se s tem vprašanjem ukvarjata finančna strokovnjaka, na hrvaški strani Zdravko Rogić, na slovenski pa France Arhar," je še povedala vodja hrvaške diplomacije.

Pusićeva pričakuje, da bo do konca leta pristopno pogodbo ratificiralo 21 članic EU-ja. Zaradi pospeševanja ali sklenitve postopka ratifikacije bo do konca leta obiskala Veliko Britanijo, Francijo, Španijo in Finsko.

"Za Hrvaško je pomembno, da bo glavno poročilo Evropske komisije oktobra letos pozitivno. Upamo, da se bo potem zmanjšalo število poglavij, za katera je treba pošiljati redna poročila Evropski komisiji," je še dejala.