Člani parlamentarnega odbora so se danes tudi seznanili z izhodišči slovenske delegacije na dvodnevnem zasedanju Sveta EU-ja za promet, telekomunikacijo in energijo, ki se danes končuje v Bruslju. Foto: MMC RTV SLO
Člani parlamentarnega odbora so se danes tudi seznanili z izhodišči slovenske delegacije na dvodnevnem zasedanju Sveta EU-ja za promet, telekomunikacijo in energijo, ki se danes končuje v Bruslju. Foto: MMC RTV SLO
Nicolas Sarkozy, trenutno predsedujoči EU-ju
Cilj pogovorov med predsedstvom in Slovenijo naj bi bil, da usklajen dokument priložijo k dokumentom pogajalske konference. Foto: EPA
Ministri EU-ja o Hrvaški

Predsednica odbora državnega zbora za zadeve EU-ja Darja Lavtižar Bebler je pojasnila, da gre za poglavja, ki za Slovenijo niso sporna, saj v njih ne gre za prejudiciranje meje. Slovenija bo tako podprla skupno stališče EU-ja za začasno zaprtje poglavja o pravu intelektualne lastnine in o ekonomski ter monetarni politiki. Podprla pa bo odprtje poglavja, ki govori o javnem naročanju, vendar bo ob tem opozorila, da Hrvaška poglavja ne more zapreti, dokler ustrezno ne spremeni zakonodaje.

Spornih je 8 poglavij
Francosko predsedstvo in Hrvaška želita na pristopni konferenci 19. decembra odpreti deset poglavij, pet pa zapreti. Vendar pa je osem poglavij za Slovenijo spornih, ker prejudicirajo mejo. Vprašanje prejudiciranja meje se nanaša na šest poglavij, ki jih želi Hrvaška odpreti, in na dve od tistih, ki jih želi zapreti. Če vprašanje prejudiciranja meje ne bo rešeno, naj bi Hrvaška odprla eno in zaprla tri poglavja.

Slovenska pobuda pri francoskem predsedstvu
Po srečanju veleposlanikov Francije in Slovenije v Bruslju pa dogovora pri iskanju rešitve zastoja hrvaških pogajanj še ni bilo, tako da se pogovori nadaljujejo. Po navedbah več diplomatskih virov v Bruslju je bila na današnjem sestanku prisotna tudi hrvaška stran.

Problem v pogovorih je, kako točno oblikovati pravno in politično dovolj trdno zagotovilo, da pogajalska poglavja v pristopnih pogajanjih Hrvaške z EU ne bodo nikakor prejudicirala njene kopenske in morske meje s Slovenijo, kar odločno zahteva Ljubljana.

Swoboda upa, da bo Hrvaška sprejela predlog
Predsednik vlade Borut Pahor je namreč prejšnji teden v Bruslju povedal, da je Slovenija francoskemu predsedstvu predložila pobudo za rešitev vprašanja o nadaljevanju pogajanj, zdaj pa se mora do tega opredeliti Hrvaška. S predlogom hočejo zagotoviti, da bo Hrvaški, Evropski komisiji in vsem drugim, ki bi utegnili kdaj koli presojati o vprašanju meje, popolnoma jasno, da dokumenti, ki jih je Hrvaška predložila Uniji, meje ne prejudicirajo, je poudaril Pahor.

Tudi poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannes Swoboda upa, da bo Hrvaška slovensko pobudo sprejela, saj bodo sicer pogajanja zavrta.

A. S.

Ministri EU-ja o Hrvaški