HSE se je zapletel v nedovoljeno karteliranje. Foto: MMC RTV SLO
HSE se je zapletel v nedovoljeno karteliranje. Foto: MMC RTV SLO
Evropska kazen za HSE

V nezakonito kartelno dogovarjanje o cenah v sektorju kalcijevega karbida je bilo po njihovih ugotovitvah v obdobju od 2004 do 2007 namreč vpleteno nekdanje hčerinsko podjete HSE-ja TDR Metalurgija.

HSE ima zdaj tri mesece časa, da plača kazen neposredno Evropski komisiji, je pojasnil tiskovni predstavnik komisarke za konkurenco. Ob tem se holding sicer lahko pritoži na evropsko sodišče prve stopnje, a kljub temu mora plačati kazen, ki v tem primeru ostane na blokiranem računu do konca postopka.

Iz HSE-ja so že sporočili, da se z navedeno odločitvijo EK-ja nikakor ne strinjajo, saj "družba nikoli in na noben način ni izvajala v odločbi očitanih ji kršitev". V holdingu so še napovedali, da bodo odločbo izpodbijali pred Evropskim sodiščem.

Komisija je sicer zaradi karteliranja naložila skupaj približno 61 milijonov evrov kazni devetim podjetjem v sektorju kalcijevega karbida - poleg HSE-ja so to še: nemški Almamet, avstrijski Donau Chemie, nemško-avstrijski Ecka Granulate, slovaška Novacke chemiske zavody in 1. garantovana, nemška SKW Stahl-Metallurgie in ARQUES Industries ter nemški Evonik Degussa.

Evropska kazen za HSE