V Bruslju namreč menijo, da oblasti v Tržaški pokrajini javnosti niso zagotovile zadostnih informacij o varnostnih ukrepih in zahtevanem ravnanju ob morebitnih nesrečah. Italija naj bi tako nezadostno uresničevala direktivo Savino II, ki zajema okoli tisoč industrijskih objektov, kjer so nevarne snovi, ki presegajo dovoljene vrednosti.

Cilja direktive sta preprečiti večje nesreče, ki bi lahko nastale v takih objektih, in omejiti morebitne posledice za ljudi ter okolje. Če količina nevarnih snovi preseže dovoljeno vrednost, morajo države obvestiti javnost, a italijanske oblasti so to očitno "pozabile".

Dva meseca za odgovor, sicer lahko sledi sodišče
Drugi pisni opomin je druga stopnja postopka za ugotavljanje kršitev evropskega pravnega reda. Če Italija v dveh mesecih ne bo pripravila zadovoljivega odgovora, lahko Komisija predloži zadevo Sodišču Evropske unije.

Oglasila se je že tudi tudi mednarodna nevladna organizacja Alpe Adria Green, ki je v petek sporočila, da je komisiji že na začetku septembra poslala dokazno gradivo o nevarnih objektih ter neobveščenosti slovenske javnosti o čezmejnih vplivih na okolje.