ESFA je svojo raziskavo opravila na 7440 večjih piščančjih farmah v članicah EU-ja in na Norveškem. Foto: EPA
ESFA je svojo raziskavo opravila na 7440 večjih piščančjih farmah v članicah EU-ja in na Norveškem. Foto: EPA

Stopnja okuženosti piščančjih jat se med članicami EU-ja razlikuje. Na Švedskem raziskava ni odkrila okužb, na Madžarskem pa jih je največ, kar pri 68,2 odstotka jat. V Sloveniji je s salmonelo okuženih 1,6 odstotka jat, kar jo postavlja ob bok skandinavskih držav, ki ugotavljajo najnižje stopnje okuženosti.

Francija, ki ima med članicami EU-ja največ piščančjih farm, prav tako ugotavlja relativno nizko stopnjo okuženosti, ki se giblje pri 6,2 odstotka.

Na podlagi ugotovitev raziskave naj bi Evropska komisija postavila nove cilje za zmanjšanje okužb s salmonelo, s katero se je leta 2005 okužilo 176.400 ljudi. EFSA priporoča tudi ukrepanje proti okužbi na nacionalni ravni.

Okužbe s salmonelo so pri ljudeh, ki se ne zdravijo takoj z antibiotiki, lahko tudi smrtonosne, sicer pa imajo osebe, okužene s salmonelo, največkrat prebavne motnje, vročino in trebušne krče.