Zadnji pogovori Merklove in Hollanda s Ciprasom niso prinesli napredka. Foto: EPA
Zadnji pogovori Merklove in Hollanda s Ciprasom niso prinesli napredka. Foto: EPA

Kot piše Bild, je Merklova, ki si je mesece prizadevala za rešitev vprašanja Grčije, po spodletelem srečanju z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom v sredo priznala, česar nikoli prej ni: da je grški bankrot najverjetneje nemogoče preprečiti.

Kot smo poročali, so v četrtek predstavniki Mednarodnega denarnega sklada (IMF) zapustili pogajanja z Grčijo v Bruslju in odleteli domov. "Med nami ostajajo ogromne razlike in daleč stran od dogovora smo," je novinarjem povedal predstavnik IMF-ja Gerry Rice. Po besedah predstavnika IMF-a z grškimi sogovorniki ne najdejo rešitev glede pokojnin, davkov in financiranja.

S Ciprasom se je v četrtek ob robu vrha EU-ja in Latinske Amerike srečal tudi s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. "Ljudje počasi izgubljajo potrpljenje," je dejal Juncker danes v Bruslju. Položaj Grčije je opisal s prispodobo o kravi na ledu, nemškim pregovorom o reševanju težkega vprašanja. "Krava se kar naprej opoteka, danes jo bomo spet poskušali potisniti," je dejal.

"Tveganje za bankrot je vsak dan večje," je dejal predsednik Bundesbanke Jens Weidmann.

Grčija ima v že dogovorjenem programu pomoči z EU-jem in IMF-om še 7,2 milijarde evrov, a jih mednarodni posojilodajalci ne želijo izplačati, dokler se grška vlada ne zaveže k zanje dovolj ambicioznemu svežnju reform. Grški viri so v sredo v Bruslju povedali, da si želijo obstoječi program podaljšati za devet mesecev, torej do marca 2016.

Grčija je vse svoje predvidene junijske obveznosti do IMF, tj. 1,6 milijarde evrov, združila v eno plačilo, ki ga mora opraviti do 30. junija.