Foto: Reuters
Foto: Reuters

Opozicijo je pozval, naj vloži zahtevo po glasovanju o nezaupnici vlade, ki bi lahko vodila v predčasne parlamentarne volitve. Če opozicija ne zaupa delovanju vlade, naj se o tem glasuje, je dejal.

"Pred tremi leti je več ljudi glasovalo za izstop iz EU-ja kot za katero koli stranko v zgodovini," je začel svoj nagovor v parlamentu, v katerem je med drugim dejal, da je sodišče sprejelo napačno odločitev. "Mislim, da je sodišče naredilo napako, da je sprejelo odločitev o dejansko političnem vprašanju v tem za državo tako občutljivem času."

Kot je dejal, so se vsi politiki po referendumu zavezali, da bodo odločitev volivcev spoštovali. "Čas je, da dokončamo brexit. Ljudje hočejo, da 31. oktobra zapustimo EU." Ob tem je dejal, da je res, da so pogajanja zelo težka, a hkrati poudaril, da napredujejo. Po njegovih besedah pa zakon, ki so ga sprejeli poslanci, ki ne dovoljuje brexita brez dogovora, pogajanja otežuje. Opoziciji je očital, da je odločena, da spodkoplje izide referenduma. "A ne bomo izdali ljudi, ki so nas poslali sem," je dejal Johnson. "Ne bomo zanemarili prioritet, ki so pomembne za ljudi." Kot je dejal, namerava vlada predstaviti program za življenje po brexitu.

Corbyn je bil oster do Johnsona in je zahteval njegov odhod. Foto: Reuters
Corbyn je bil oster do Johnsona in je zahteval njegov odhod. Foto: Reuters

Corbyn: Johnson mora oditi
Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je v odzivu dejal, da bi moral Johnson najprej preložiti brexit, potem pa so mogoče volitve. "Zelo preprosto je – če želite volitve, potem poskrbite za preložitev in potem imejmo volitve." Kot je dejal, noben premier ni nad zakonom, po njegovem mnenju pa bi "moral Johnson za dobro naroda oditi." Corbyn je Johnsonu očital, da v pogajanja z Brusljem ni vložil nobene energije.

Sorodna novica Boris Johnson: "Odločitev sodišča bomo spoštovali." Odstopil ne bo.

Po torkovi odločitvi vrhovnega sodišča, ki je odločilo, da je bila Johnsonova poteza o prisilnem dopustu poslancev nezakonita, je Johnson predčasno zapustil vrh Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku.

Še pred Johnsonom je parlament nagovoril državni pravobranilec Geoffrey Cox, ki je odločitev vrhovnega sodišča označil za "sodniško zakonodajo". Po njegovih besedah bodo odslej sodniki nadzorovali, ali je dolžina prekinitve dela parlamenta, ki je sicer v Veliki Britaniji nekaj običajnega, sprejemljiva.

Cox je sicer dejal, da spoštuje sodbo. "Sprejemam, da smo izgubili. Motili smo se glede odločitve vrhovnega sodišča," je poudaril. "Ta parlament je mrtev. Ne bi smel več zasedati. Ta parlament bi moral imeti pogum, da bi se soočil z volivci. A se ne bo."

Vrhovno sodišče je v torek razsodilo, da je bila odločitev Johnsona o prorogaciji oziroma o prekinitvi dela parlamenta, in to pred rokom za brexit, 31. oktobra, nezakonita in zato neveljavna. Johnson je takoj po razsodbi dejal, da se z razsodbo sicer "globoko ne strinja", jo bo pa spoštoval.