Joveva je bila na nedavnih volitvah v Evropski parlament znova izvoljena kot nosilka liste Gibanja Svoboda. Leta 2019 je bila za evropsko poslanko izvoljena kot nosilka liste stranke LMŠ. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Joveva je bila na nedavnih volitvah v Evropski parlament znova izvoljena kot nosilka liste Gibanja Svoboda. Leta 2019 je bila za evropsko poslanko izvoljena kot nosilka liste stranke LMŠ. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

'V izjemno čast mi je, da so mi že v drugem mandatu kolegice in kolegi izkazali tako zaupanje," je po izvolitvi na mesto podpredsednice politične skupine Renew, katere del je tudi stranka Gibanje Svoboda, povedala evropska poslanka Irena Joveva. Dodala je, da vlogo prevzema s ponosom in odgovornostjo ter da se zaveda izzivov, ki evropske poslance čakajo v novem mandatu Evropskega parlamenta. "Hvaležna sem za izkazano zaupanje in obljubljam, da bom z vso predanostjo opravljala svoje naloge za skupno dobro vseh državljank in državljanov Evropske unije," so besede Joveve povzeli v njeni pisarni.

Člani liberalne politične skupine Renew Europe so ob tem za svojo predsednico v sklopu volitev znova izbrali francosko evroposlanko Valerie Hayer, za prvega podpredsednika pa so določili Irca Billyja Kelleherja. Vseh podpredsednikov skupine je sicer osem. Kot je v izjavi po izvolitvi v Bruslju dejala Joveva, si področij delovanja med sabo še niso razdelili. Dodala je, da bi si sama želela delovati na področjih človekovih pravic in svoboščin ter vladavine prava.

Sorodna novica Romana Tomc postala podpredsednica EPP-ja: "Bom jasno konservativno krilo EPP-ja"

Joveva je bila na nedavnih volitvah v Evropski parlament znova izvoljena kot nosilka liste Gibanja Svoboda. Poleg nje bo v poslanskih klopeh skupine Renew po novem sedel še aktualni obrambni minister Marjan Šarec. Leta 2019 pa je bila sicer za evropsko poslanko Joveva izvoljena kot nosilka takratne Liste Marjana Šarca. Na letošnjih volitvah je prejela 70.702 preferenčnih glasov, na volitvah pred petimi leti pa je bila v Bruselj izvoljena z 42.190 preferenčnimi glasovi.

Prejšnji teden je podoben uspeh kot Joveva dosegla tudi evroposlanka Romana Tomc (SDS), ki bo v novem mandatu podpredsednica politične skupine desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP). Predtem je od slovenskih evropskih poslancev položaj podpredsednice v skupini socialistov in demokratov (S & D) zasedala Tanja Fajon, in sicer med letoma 2014–2019.

Joveva izvoljena na podpredsedniški položaj