Sudanska vlada noče priznati odgovornosti za krizo v Darfurju. Foto: EPA
Sudanska vlada noče priznati odgovornosti za krizo v Darfurju. Foto: EPA
Vaclav Havel
V skupini zaskrbljenih evropskih intelektualcev je tudi nekdanji češki predsednik Vaclav Havel. Foto: EPA

Deset pisateljev in dramatikov je 27 voditeljev držav članic EU-ja, ki so se v Berlinu zbrali na praznovanju 50. obletnice povezave, obtožilo strahopetnosti in pozvalo k takojšnjemu sprejetju ostrih ukrepov proti sudanskim oblastem. V odprtem pismu nekaterim evropskim časopisom so zapisali, da je treba sudanskim politikom preprečiti obiske v Evropi, koriščenje zdravstvenih storitev, kupovanje luksuznih izdelkov in jim zamrzniti finančna sredstva v evropskih bankah.

EU pozabil na druge
Po njihovih besedah je EU nastal kot poskus združevanja Nemčije in Francije, da bi preprečili novo svetovno vojno, vendar pa je Unija ob tem pozabila na konflikte pred svojimi vrati. "Kako si Evropa ta konec tedna drzne praznovati, ko na celini le nekaj kilometrov južneje od nas v Sudanu pobijajo nebogljene, pregnane in slabotne," pravijo pisatelji in poudarjajo, da je bil EU vedno mišljen več kot le gospodarski in politični klub, ki pa je dovolil oslabitev moralne hrbtenice in medtem finančno rasel.

Grozote trajajo že štiri leta
Spopadi v Darfurju trajajo že štiri leta, v tem času pa naj bi umrlo med 200.000 in 400.000 ljudi, medtem ko jih je moralo dva milijona in pol zapustiti domove. Arabske milice džandžavidi napadajo, ropajo, posiljujejo in pobijajo civilno prebivalstvo ob podpori vladne vojske, kar pa Kartum zanika in trdi, da so grozote krivi uporniki. ZDA so krizo označile za genocid in se z EU-jem pogovarjajo o novih sankcijah proti režimu v Kartumu, vendar natančnega dogovora še ni. Na humanitarno krizo že dlje časa opozarjajo številne svetovne znane osebnosti.

Med podpisniki pisma voditeljem EU-ja so Vaclav Havel, Jürgen Habermas, Umberto Eco, Günter Grass, Harold Pinter, Dario Fo in Bernard Henry-Levy, Tom Stoppard, Seamus Heaney in Franca Rame.