Foto:
Foto:
Slovenskemu kandidatu za komisarja Janezu Potočniku je del vprašanj pripravil odbor za industrijo, raziskovanje in energijo.
Pristojni odbori bodo mnenja o zaslišanih kandidatih posredovali predsedniku Evropskega parlamenta Josepu Borrellu.

Ta bo evropskim poslancem služil kot podlaga za zaslišanja prihodnjih evropskih komisarjev konec septembra in v začetku oktobra.

Parlament bo o potrditvi celotne komisije Joseja Manuela Barrosa glasoval konec oktobra, nova komisija pa bo petletni mandat nastopila 1. novembra.

Posebni del vprašalnika, ki ga je parlament na svojih spletnih straneh objavil sredi tega tedna, je za slovenskega kandidata Janeza Potočnika pripravil pristojni odbor za industrijo, raziskovanje in energijo.

V splošnem delu devet vprašanj
Splošni del, enak za vse, so kandidati prejeli pred počitnicami, pisne odgovore nanj pa naj bi oddali do konca tega tedna. Omenjeni vprašalnik ima le devet vprašanj, razdeljen pa je na pet sklopov. To so osebna pričakovanja in strokovne izkušnje, neodvisnost, prihodnost Unije, demokratična odgovornost pred parlamentom in integracija načela enakosti spolov.

Posebni del za Potočnika dokaj kratek
V posebnem delu vprašalnika pristojni odbor za industrijo, raziskovanje in energijo zanima predvsem, kakšno je stališče prihodnjega komisarja Janeza Potočnika o sedmem okvirnem programu za raziskave in razvoj. Vprašalnik je sicer dokaj kratek, saj so na njem le štirje sklopi vprašanj, ki pa so zelo podrobna.

Zaslišanja dolga tri ure
Vse kandidate za komisarje bodo zaslišali za njihova področja pristojni odbori, v primeru prekrivanj resorjev pa bodo sklicane skupne seje več teles. Zaslišanja naj bi bila dolga po tri ure, pri čemer bo kandidat po polurnem uvodu preostanek časa odgovarjati na vprašanja poslancev. Odbori bodo nato oblikovali mnenje o kandidatu in ga v obliki pisma posredovali predsedniku Evropskega parlamenta Josepu Borrellu.