Konferenca o prihodnosti Evrope se končuje

V Maastrichtu na Nizozemskem je ta konec tedna potekal še zadnji forum državljanov na temo migracij in vloge Evropske unije v svetu. O predlogih, ki so jih danes izglasovali udeleženci, bo marca razpravljala plenarna skupščina konference.

V mestu, kjer je pred tridesetimi leti z maastrichtsko pogodbo začela nastajati Evropska unija, kot jo poznamo danes, je 161 udeležencev iz vseh držav članic razpravljalo o tem, kako naj EU obravnava migracije, kako naj krepi svojo varnost in kako naj gradi svoj položaj v svetu.

"Prihajam iz italijanskega mesta Prato, kjer se že dolgo ukvarjamo z migracijami in vprašanji integracije priseljencev, tako da mi je ta tema zelo blizu," je povedala ena izmed mladih udeleženk.

Forum o migracijah in vlogi Unije je eden od štirih vsebinskih sklopov, ki so podlaga konferenci. Drugi trije zajemajo vrednote, pravice in pravno državo, nato podnebne spremembe, okolje in zdravje ter gospodarstvo, socialo in izobraževanje.

"Državljani zelo kritični do Evropske unije"

"Državljani so večinoma zelo naklonjeni Evropi, a zelo kritični do Evropske unije," je o razpravi povedal evropski poslanec Guy Verhofstadt. "Nam, odločevalcem politike, boste pomagali, da bo naša demokracija pripravljena na prihodnost," pa je sodelujočim sporočila podpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica.

Na vsakem forumu sodelujeta vsaj po en predstavnik in ena predstavnica na državo članico, Slovenija ima tako le dva. Tretjina vsakega forma je stara od 16 do 25 let, vsi sodelujoči pa so izbrani tako, da zagotavljajo enakopravno geografsko, spolno, starostno, socialno-ekonomsko in izobrazbeno podobo Evrope.