Hrvaška premierka je povedala, da je dobila Pahorjevo zagotovilo, da Slovenija ne bo več blokirala Hrvaške. Foto: EPA
Hrvaška premierka je povedala, da je dobila Pahorjevo zagotovilo, da Slovenija ne bo več blokirala Hrvaške. Foto: EPA

"V zadnjem pogovoru s premierjem Pahorjem sem dobila zagotovila, da imamo močno podporo, da so nam vsa vrata na tej poti odprta," je Kosorjeva v Meiseju v Belgiji odgovorila na vprašanje, ali bo Hrvaška 22. decembra zaprla tri poglavja, glede na to, da vsi postopki v Sloveniji še niso končani.

Ob tem je dejala, da je optimistka in da verjame, da bo 22. december pomemben datum na hrvaški poti v Unijo. "Verjamem, da se bodo uresničili naši načrti in načrti Evropske komisije, da pogajanja končamo do konca madžarskega predsedovanja," je še dodala Kosorjeva.

Hrvaška in belgijsko predsedstvo Evropske unije pričakujeta, da bo slovenska soseda prihodnjo sredo zaprla tri pogajalska poglavja, in sicer poglavje o svobodi, pravici in varnosti, poglavje o zunanji, varnostni in obrambni politiki ter poglavje o okolju.

Zapleta se pri poglavju o okolju
Za poglavje zunanja, varnostna in obrambna politika je zunanjepolitični odbor državnega zbora danes že prižgal zeleno luč. Po pričakovanjih bo podporo v slovenskem parlamentu dobilo tudi poglavje svoboda, pravica in varnost. Pri poglavju o okolju pa naj bi se zapletalo zaradi ekološko-ribolovne cone. Zunanji minister Samuel Žbogar v ponedeljek v Bruslju ni želel ugibati, ali bo to poglavje zaprto prihodnji teden, dejal je le, da poglavje še ni pripravljeno za obravnavo na vladi in v državnem zboru.

Hrvaška premierka se je v Meiseju udeležila tudi tradicionalnega vrha Evropske ljudske stranke (EPP) pred začetkom vrha Evropske unije. Povedala je, da EPP močno podpira Hrvaško na poti v Unijo.