Zapatero je moral poslušati tudi kritike na račun vodenja EU-ja in Madrida. Foto: Reuters
Zapatero je moral poslušati tudi kritike na račun vodenja EU-ja in Madrida. Foto: Reuters
Denar
Špansko predsedovanje je močno zaznamovala grška dolžniška kriza. Foto: MMC RTV SLO

Španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero je v Strasbourgu predstavil dosežke španskega predsedovanja EU-ju. Posebej je poudaril, da je to prvo predsedovanje po uveljavitvi Lizbonske pogodbe, ki močno spreminja vlogo cikličnega predsedovanja držav članic, in da je delovanje povezave določala predvsem gospodarska kriza, kar so mu priznali tudi številni evroposlanci, ki pa so imeli kljub temu nekaj pripomb na delo Madrida.

Zapatero izpostavil uspehe
"Šest mesecev smo si prizadevali za uveljavitev nujno potrebnih institucionalnih sprememb, spopadali smo se z globoko gospodarsko krizo in skušali smo predvsem povrniti zaupanje in enotnost med Evropejci," je Zapatero kot uspeh predsedovanja Španije izpostavil uveljavitev Lizbonske pogodbe in dogovor o gospodarski strategiji do leta 2020, ki bi po izhodu iz krize zagotovila gospodarsko močno Evropo.

Špansko predsedstvo je tudi okrepilo zunanjo politiko Unije in doseglo napredek na Zahodnem Balkanu, je dejal Zapatero, a prav šibka zunanja politika in predvsem odpoved ameriško evropskega vrhunskega srečanja sta bili med poslanci deležni največ kritik.

Daul o izgubjenih priložnostih
Predsednik največje skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP) Joseph Daul, je odpoved vrha EU-ZDA označil za "izgubljeno priložnost za okrepitev čezatlantskega sodelovanja". Alexander Graf Lambsdorff iz skupine liberalcev (Alde) pa je menil, da bi EU v zunanji politiki lahko dosegel več, če bi Španija priznala Kosovo.

Nekateri poslanci so menili, da je Španija, predvsem kar zadeva sodelovanje med institucijami, premalo upoštevala duh skupnosti in je preveč popuščala nacionalnim interesom držav članic. Poslanci so bili kritični tudi glede finančnega nadzora; nekateri so menili, da Španija s svojim finančnim ravnanjem ne more biti zgled in voditi celotne Unije na tem področju.

"Uspeha zunaj dvorane ni opaziti"
Graf Lambsdorff je špansko predsedovanje primerjal z nastopom španske reprezentance na nogometnem svetovnem prvenstvu. Dejal je, se je začelo z velikimi pričakovanji, a je bilo nato malo dolgočasno. "Moti me, ker vsi pravijo, da smo bili uspešni, vendar pa zunaj te dvorane nihče tega ne opazi," pa je bil oster Cohn Bendit.