Val nemirov v Severni Afriki je sprožil nov pritisk na južno schengensko mejo Evropske unije. Foto: EPA
Val nemirov v Severni Afriki je sprožil nov pritisk na južno schengensko mejo Evropske unije. Foto: EPA
Italija pričakuje val beguncev

Državi na zasedanje notranjih ministrov Evropske unije po njenih besedah nista prišli s seznamom želja, temveč sta predstavili zelo natančno analizo in pozvali, naj EU težavo vzame resno.

Malta trenutno najbolj oblegana
V Italiji je po besedah Kresalove že okoli šest tisoč priseljencev, na Malti okoli štiri tisoč. Ministrica je pojasnila, da je imel malteški minister celo še dramatičnejši nastop od italijanskega. "Številke priseljencev očitno še ne upadajo, razmere v Libiji in preostalih državah v Afriki se ne izboljšujejo do te mere, da bi ti državi lahko bili optimistični," je še povedala Kresalova.

Različne ustanove EU-ja obravnavajo različne scenarije, od najbolj črnih do najbolj optimističnih, pri čemer jih najbolj skrbi stanje v Libiji. Glavna prelomna točka za to, kateri scenarij bo obveljal, naj bi bilo to, ali bo libijski voditelj Moamer Gadafi ostal ali padel.

Kresalova svari pred hitenjem
Države članice naj bi izdelale načrt za odzivanje na množično priseljevanje. Kot dolgoročni ukrep pa komisija poziva predvsem k hitrejši vzpostavitvi skupnega azilnega sistema v državah članicah. Slovenska ministrica je sicer ob tem opozorila, da je hitenje s sprejemanjem tako pomembne in občutljive zadeve, kot je skupni azilni sistem, nevarno ter da mora "vsebina absolutno prevladati nad hitrostjo".

Italija pričakuje val beguncev