Bolgarija in Romunija sta zadnji državi, ki sta 1. januarja 2007 povečali EU. Evropska povezava širitve na Balkan še ni končana. Foto: EPA
Bolgarija in Romunija sta zadnji državi, ki sta 1. januarja 2007 povečali EU. Evropska povezava širitve na Balkan še ni končana. Foto: EPA
Od padca železne zavese do širitve EU-ja

Evropski komisar za širitev je na konferenci z naslovom Od padca železne zavese do razširitve EU-ja, ki jo je v Pragi pripravila Češka, predsedujoča EU-ju, poudaril, da "postavljanje pod vprašaj naših obveznosti glede širitve nam ne bo pomagalo v boju preti svetovni gospodarski krizi" in opozoril, da krize niso povzročili niti delavci v Pragi niti v Srbiji.

"Ohranimo evropsko perspektivo Balkana"
"Moramo ohraniti evropsko perspektivo za jugovzhodno Evropo s končnim ciljem članstva teh držav v EU, ko vsaka država izpolni pogoje. Ni se nam treba premikati s hitrostjo naboja, vendar se moramo premikati. Samo potovanje je enako pomembno kot končni cilj," je dejal finski diplomat, ki je skupaj s češkim zunanjim ministrom Karlom Schwarzenbergom in podpredsednikom češke vlade Alexandrom Vondro kot ključna kriterija, po katerih bo EU ocenjeval države, ki se ji želijo pridružiti, izpostavil demokratizacijo in učinkovit boj proti korupciji. Komisar za širitev je poudaril, da bosta ta kriterija in reforma državne uprave glavna pri presoji, kdaj bo lahko Makedonija začela pristopna pogajanja z EU-jem.

Korupcija lahko zaplete pot v EU
"Od držav zahodnega Balkana zahtevamo, da oblikujejo agencije za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu, vendar to ni preprosto. Mislim, da je to ena od naših prednostnih nalog. Hrvaška je npr. napredovala na številnih področjih, a korupcija še naprej predstavlja resno težavo za državo, ki ji lahko zaplete pot v EU," je pojasnil Rehn, ki se v teh dneh med drugim ubada z reševanjem slovensko-hrvaškega mejnega spora, ki je ustavilo Hrvaško približevanje EU-ju.

T. V.

Od padca železne zavese do širitve EU-ja